Rist soosaarel meenutab noorte meeste viimast võitlust

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rist Soosaare rabas tähistab Aimla metsavendade punkri kohta. 1955. aasta 21. septembril hukkus seal üksinda Nõukogude vägede vastu lahingut löönud Kaljo-Harri Nero.
Rist Soosaare rabas tähistab Aimla metsavendade punkri kohta. 1955. aasta 21. septembril hukkus seal üksinda Nõukogude vägede vastu lahingut löönud Kaljo-Harri Nero. Foto: Urmas Kuusik

Veerand sajandi eest jõudis Põltsamaa gümnaasiumi tööõpetuse õpetaja ja magistrikraadiga politoloog Urmas Kuusik ühel oma järjekordsel rännakul Soosaare rabas turbasaarele. Siin-seal vedelevad roostes kiivrid ja muud lahingujäljed andsid tunnistust seal kunagi asetleidnud vihasest võitlusest metsavendade ja Nõukogude sõjaväelaste vahel.

See sünge leid praeguses Põhja-Sakala vallas rabasaarel tekitas Urmas Kuusikus sügavat huvi ning ta asus arhiivimaterjalidele ja kohalike elanike mälestustele toetudes uurima, mis seal rabas aastakümnete eest täpsemalt juhtus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles