Viljandi tudengid avavad Tartus näituse

Üllar Priks
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusliku metallitöö osakonna vilistlane ja õppejõud Indrek Ikkonen kodarraha valmistamas.
Rahvusliku metallitöö osakonna vilistlane ja õppejõud Indrek Ikkonen kodarraha valmistamas. Foto: Marko Saarm

10. aprillist saab Tartu ülikooli muuseumis näha Viljandi kultuuriakadeemia rahvusliku metallitöö eriala üliõpilaste õppetöid. Ekspositsioon jääb avatuks 9. juunini.

Näituse mulgikeelne koondpealkiri "Üits ravvatükk miu pihun" tähendab metallitükki mu pihus ning see väljendab tegijate sõnul nende tööde valmimise esimesi samme: kõigepealt on mõte, idee, eesmärk, materjal ning seejärel tuleb läbi mõelda eseme kujundus ja selle valmistamiseks leida sobivad tehnoloogiad. Nagu seisab akadeemia kodulehel, on tudengite näitusel eksponeeritud üliõpilaste taiesed – ehted, sepised ja tarbeesemed – valmistatud erinevates tehnoloogiates ja materjalides. Kasutatud on põnevate nimedega tehnoloogiaid, näiteks valu, viilimine, taondamine, väänamine, kiviistutus, filigraan, mokumegane, galvanoplastika, emailimine ja punumine. Materjalidest on kasutatud hõbedat, vaske, messingut, terast, luud, puitu ja palju muud.

Eksponaadid on paigutatud ülikooli muuseumi ajaloolist lifti ümbritseva võre külge nii, et seda saab vaadata, liikudes treppi mööda üles või alla, külastades uhkes toomkirikus asuva muuseumi erinevatel korrustel asuvaid püsiekspositsioone ja teisi näitusi.

Rahvusliku metallitöö erialal läbivad kõik üliõpilased ehtevalmistamise, sepatöö ja vormitöö algkursuse ning hiljem spetsialiseerutakse kitsamalt ehte- või sepatööle. Näitusel olevate tööde autorid on rahvusliku metallitöö eriala praegused ja endised üliõpilased.

Neid on juhendanud Adolfas Šaulys, Andres Ansper, Anni Kagovere, Egge Edussaar-Harak, Eilve Manglus, Indrek Ikkonen, Janis Niemans, Joel Renno, Joonas Kiri, Karl Erik Hiiemaa, Kirsti Tuum, Kristjan Sisa, Margit Keeman, Mart Reino, Merilin Pedastsaar, Mikk Freiberg, Monika Hint, Tõnu Arrak, Tõnis Luik, Väino Niitvägi ja paljud teised.

Rahvusliku metallitöö eriala on Viljandi kultuuriakadeemia pärandtehnoloogia õppekava osa. Nii statsionaar- kui sessioonõppesse võetakse üliõpilasi igal paaritul aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles