Riigikogulane eitab seost elamislubade äriga

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läinud sügisel Viljandimaalt riigikokku pääsenud Siim Kabrits peab enda seostamist elamislubade äriga põhjendamatuks.
Läinud sügisel Viljandimaalt riigikokku pääsenud Siim Kabrits peab enda seostamist elamislubade äriga põhjendamatuks. Foto: Peeter Langovits/Postimees

Olgugi et Viljandimaalt riigikokku valitud Siim Kabritsa nimi on läbi jooksnud peaaegu kõigist elamislubade skandaali puudutavatest meediakajastustest, pole poliitiku enda sõnul põhjust teda selle teemaga seostada.

Parlamendis Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL) esindav Kabrits sattus üldsuse teravdatud tähelepanu alla kesknädalal, kui ETV saade «Pealtnägija» tõi avalikkuse ette, et talle ning tema parteikaaslastele Indrek Raudsele ja Nikolai Stelmachile kuuluvasse Tallinna vanalinna korterisse on oletatavasti Eesti elamisloa saamise nimel registreeritud ligi 150 Venemaa ja Valgevene kodanikele kuuluvat ettevõtet.

Suur hulk küsimusi

Teema on päevakorrale toonud hulga küsimusi poliitilisest ja ärilisest eetikast, riigi julgeolekust ning Eesti suurima rahvuslik-konservatiivse erakonna mainest. Tagatipuks heidab afäär halba valgust siseminister Ken-Marti Vaherile, kelle ettepanekul suurendas valitsus septembris sisserände piirarvu 336 inimese võrra, sest piiriks pandud 1008 isikut sai täis juba suve lõpul.

Siim Kabrits kinnitas «Sakalale», et on tõepoolest üks skandaali keskmesse sattunud korteri omanikke. «Ostsime selle aastate eest, kui ma veel aktiivses poliitikas ei olnud. Siis olid kinnisvaraäris head ajad ning meil oli plaan korter korda teha ja edasi müüa. Aga kuna kinnisvaraäri on nagu ta on, jäi asi soiku.»

Ei teadnud äri sisu

Millist äri parteilised kaasvõitlejad korteris vahepeal ajanud on, Siim Kabrits enda sõnul ei teadnud. «Minu ainus seos kõnealuse looga seisnebki selles, et olen kinnisvara kaasomanik. Teadsin, et nad (Raudne ja Stelmach — toimetus) tegelevad seal ettevõtlusega, kuid mul polnud aimu, millega täpsemalt,» rääkis ta.

Kabritsa arvamuse kohaselt on tema, aga ka siseminister Ken-Marti Vaheri, majandusminister Juhan Partsi ning riigikogu IRLi fraktsiooni esimehe Urmas Reinsalu nimi kõnealuse teema puhul välja toodud selleks, et saada võimsam meediašõu.
«Seni on õhus olnud rohkem emotsioone kui sisu ning paljusid asju aetakse omavahel sassi. Aga ma ei taha seda täpsemalt kommenteerida,» lausus ta.

Kabrits avaldas lootust, et sellest kasvab välja laiem ühiskondlik debatt elamislubade ja investeeringute üle, mille ligimeelitamise eest võitlevad praeguses keerulises majandusolukorras kõik riigid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles