Birgit Soans: autism ei ole haigus

Eva Samolberg-Palmi
, Virumaa Teataja peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui Birgit Soans oli laps, tahtis ta poiss olla, et füüsikaõpetaja ei saaks öelda, et tüdrukud füüsikat ei oska, ja poisid teda patsist ei sikutaks. «Tahtsin seda vaid seetõttu, et mind paremini koheldaks, mitte seetõttu, et ma poleks oma bioloogilise sooga rahul olnud. Autismiga on sageli sama lugu,» selgitab ta.
Kui Birgit Soans oli laps, tahtis ta poiss olla, et füüsikaõpetaja ei saaks öelda, et tüdrukud füüsikat ei oska, ja poisid teda patsist ei sikutaks. «Tahtsin seda vaid seetõttu, et mind paremini koheldaks, mitte seetõttu, et ma poleks oma bioloogilise sooga rahul olnud. Autismiga on sageli sama lugu,» selgitab ta. Foto: Erakogu

Birgit Soans on Eesti aspergerite ühingu ja Eesti autistlike naiste ühingu juhatuse liige. Ta on tark, haritud ja meeldiv suhtleja. Ta on autist ega saa vaiki olla, kui mitteautistid ehk allistid sõnavõttudes ja kirjutistes autistidele liiga teevad. Koorem, mille allistide järgi seatud maailm autistidele seab, on tihtilugu liiga ränk kanda.

Birgit Soans, Eestis kogub tuure vaktsiinivastasus. Kuigi hiljuti avaldati Taanis tehtud uuringu tulemused, mis näitasid, et vaktsiinidel ja autismil seost ei ole, usub hulk inimesi endiselt, et just vaktsineerimine on autismispektri häirete taga. Mida te neile inimestele ütleksite?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles