Video. Julgeolekuekspert kõneles arvamusliidrite lõunal Mõisakülast, Rail Balticust ja ämblikuvõrgust

Karl-Eduard Salumäe
, arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Postimehe arvamusliidrite lõuna.
Postimehe arvamusliidrite lõuna. Foto: Tairo Lutter

Täna Postimehe arvamusliidrite lõunal esinenud rahvusvahelise kaitseuuringute keskuse direktor Sven Sakkov sidus oma julgeolekukeskse kõne muu hulgas Mõisaküla linnaga, kus ta lapsepõlves vanavanematel külas käis.

Sakkovi kõne kandis pealkirja «Üksildus maailma piiril ehk Lugu ämblikust Mõisaküla ärklitoa seinal».

Nagu ta selles märkis, on Eesti üks Euroopa ääreala väike avatud majandusega riik, kellele ühendusteed pole iluasi ega pelgalt majanduse toimimise alus, vaid ka julgeolekuküsimus, ning seepärast on ka Rail Baltic enamat kui majandus- ja sidususprojekt.

«Ma ehk ei adu Lääne-Eesti kährikute genofondi üleilmset tähendust, ent minu hinnangul kaalub riiklik julgeolek selle üles,» lisas ta.

Sakkov nentis, et tema isapoolne vanaisa oli raudteelane nagu ka tolle isa ja äi. «Lapsepõlves vanavanemate juures Mõisaküla linnas – jah, tollal läbis ka Mõisaküla linna raudtee – vaatasin huviga ärklitoa seinal olevat Nõukogude Liidu raudteekaarti. See oli kui keskele koonduv ämblikuvõrk ja seal keskel istus ämblikuna Moskva,» kõneles ta. «Aastal 2019 võiksime ju iseenesestmõistetavaks pidada soovi olla osa teisest Euroopa ämblikuvõrgust. Oleks ju mõistlik, kui kriisiolukorras on võimalik Saksamaal ja Poolas asuvatest USA baasidest meile kiiresti rongiga rasketehnikat tuua. Minu arvates oleks.»

Sven Sakkovi kõne algab videos neljandast minutist. Mõisakülast rääkiv peatükk algab 15.35.

Postimehe 19. arvamusliidrite lõuna teema oli üksindus. Rohkem saab lugeda siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles