Rain Hüva ei usu šikis ülikonnas euroametnikesse, kes tulevad noori ettevõtjaks koolitama

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi lennukitehases oli arutelu "Kuidas kaitsta kohalikku ettevõtjat üleeuroopalises konkurentsis?".
Viljandi lennukitehases oli arutelu "Kuidas kaitsta kohalikku ettevõtjat üleeuroopalises konkurentsis?". Foto: Raigo Pajula

Läinud neljapäeval Viljandi lennukitehases peetud aruteluõhtul leidsid Euroopa Komisjoni Eesti esinduse asejuht Katrin Höövelson, aktsiaseltsi Viljandi Aken ja Uks hankejuht Rain Hüva ning KredExi ettevõtlusdivisjoni juht Jarmo Liiver üksmeelselt, et kohaliku ettevõtluse toetamiseks suunatud Euroopa Liidu meetmed toimivad kõige paremini, kui neid rakendavad kohalikud tegijad, kes tunnevad kohalikke inimesi, võimalusi ja ettevõtluskeskkonda.

Rain Hüva sõnul oleme nii ettevõtja kui kodanikuna harjunud Euroopa Liidu hüvesid tarbima, märkamata, kui palju need meie elu lihtsamaks muudavad.

"Ettevõtjana kolmandate riikidega kaubandussuhteid arendades näeb tegelikku erinevust ja seda, kui hea on opereerida Euroopa Liidu ühisturul ilma täiendavate tõkete ja bürokraatiata. Euroopa Liit on meile andnud palju head, oleme sellega lihtsalt ära harjunud ega märka seda enam," lausus ta.

Arutelu põhiteema oli küsimus, kuidas saaks Euroopa Liit kõige paremini kaitsta ja toetada kohalikke väike- ja keskmise suurusega ettevõtteid. Rain Hüva ei usu šikis ülikonnas euroametnikesse, kes tulevad kohapeale noori ettevõtjaks koolitama. Pigem peaks Euroopa Liit tema arvates toetama endiselt ettevõtmisi nagu Startup Viljandi, mis toimib hea kohaliku vahendajana, ärgitades noori olema ettevõtlikumad.

"Euroopa Liidust võivad tulla raha, ideed ja eesmärgid, aga teostajaks peaks olema ikkagi keegi kohalik," lisas Hüva.

Jarmo Liiveri sõnul töötab just sellisel eesmärgil KredExi all Euroopa Liidu finantseeritud Startup Estonia, kelle eesmärk on kohalike partnerite ja projektide kaudu elavdada iduettevõtlust Eestis ning aidata kaasa ettevõtliku mõttelaadi arendamisele üle kogu riigi.

Jarmo Liiveri sõnul tegeleb KredEx Euroopa Liidu kohaliku partnerina turu jälgimise ning turutõrgetega. Üheks turutõrkeks on Liiveri sõnul rahastuse leidmine suurematest keskustest kaugemal.

"Pankadel on laenude väljastamiseks raha piisavalt, aga regioonides on murekohaks investeeringu tagatis. Näiteks valmiv tootmishoone on väiksema väärtusega kui ehitamiseks kasutatud laenusumma, mistõttu on pangad tõrksad laenu andma. Seepärast ongi oluline, et saaksime pakkuda omapoolset lisatagatist headele äriideedele, kasutades selleks ka Euroopa Liidu kaasrahastust," märkis Liiver ning lisas, et kuna Eesti on väike ja avatud majandusega riik, on ainus viis edukaks saada see, kui ettevõtja müüb oma tooteid riigist välja, parandades raha Eestisse toomisega meie kõigi elujärge.

Lennukitehases toimunud vestlust on võimalik järelvaadata Sakala vahendusel. Kohaliku väikeettevõtluse teemal asetleidnud ürituse korraldas Euroopa Komisjoni Eesti esindus koostöös KredExiga kampaania #EUprotects raames.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles