Filmifestival pakub tosinat komöödiat

Margus Haav
, reporter
Copy
Pierre Richard 1980. aastate alguses oma kuulsuse tipul
Pierre Richard 1980. aastate alguses oma kuulsuse tipul Foto: Erakogu

4.–7. aprillini toimuv teine Viljandi komöödiafilmide festival "Wilkom" toob linale tosin lugu alates Gruusia animatsioonist ja lõpetades Iiri noortekomöödiaga. Festivali fookuses on Prantsusmaa ja prantslasest komöödiafilmide staar Pierre Richard.

Viljandis näeb Richardi klassikalisi filme "Pikk blond mees, must king jalas" (1972) ja "Veab viltu" (1981) ning lisaks mullu valminud linateost "Vanad võrukaelad".

Õhus oli ka võimalus, et Viljandis on võimalik näha vanameistrit ennast. Festivali peakorraldaja Ando Kiviberg saatis 84-aastasele näitlejale kutse tulla aprilli alguses Viljandisse külla ja osaleda oma filmide linastustel. Richard sai kutse kätte, teatas, et ta tulla ei saa, ning tegi festivali jaoks videotervituse.

"Ta on täiesti uskumatu energiaga tüüp, kes hoolimata kõrgest east on viimasel ajal teinud neli-viis filmi aastas," rääkis Kiviberg ning tunnistas, et Richard on tema jaoks üks säravamaid koomikuid läbi aegade. "Viljandisse ei saa Richard tulla just sellepärast, et sel ajal on tal filmivõtted. Kindlasti näitame tema vastust festivalil ka, nii et passige peale!"

Kolme päeva jooksul linastuvad "Wilkomi" põhiprogrammis kaheksa uut filmi ning Prantsuse legendi Pierre Richardi eriprogramm. Filmid linastuvad Centrumi kinos. Prantsusmaa on esindatud eriti rikkalikult. "Uju või upu" räägib keskealiste meeste kujundujumise võistkonnast, verine krimimärul "Mässajad" kõnetab huumorit umbes samamoodi nagu Quentin Tarantino. "Wilkomi" kavast leiab aga ka Hispaania kossukomöödia "Tšempionid", mis võitis veebruaris Hispaania riikliku filmiauhinna Goya parima filmi kategoorias, ja Ameerika musta komöödia "Vabandust, et tülitan".

5. aprilli õhtul leiab pärimusmuusika aidas aset retrohõnguline vanade reklaamfilmide õhtu tele- ja reklaamimehe Olavi Osolini juhtimisel. Publiku ette tuuakse valimik Eesti Reklaamfilmis toodetud nõukogudeaegsetest telereklaamidest, mis tänapäeval mõjuvad üpris humoorikalt.

Komöödiafilmide festival "Wilkom" toimub koostöös Prantsuse Instituudi ja Forum Cinemase kinogrupiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles