Viljandimaalasi jäi mullu taas tunduvalt vähemaks

Marko Suurmägi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Kui aasta tagasi võis loota, et Viljandimaa rahvaarvu kahanemine hakkab aeglustuma, siis nüüd avalikkuse ette toodud arvud tõestavad vastupidist.


Maakonna elanike arv kahanes aastaga ligi 800 inimese võrra ning ka sündimus tegi vähikäiku.

«Pilt on morn,» nentis Viljandi maavanem Kalle Küttis. «Kahjuks on selline vähenemine tendents ja midagi rõõmustavat pole öelda.»

Kui üle-eelmisel aastal kahanes Viljandimaa elanike arv 543 inimese võrra ja täpselt sama suur oli ka sündide arv, siis mullu jäi maakond ilma 771 inimesest ja lapsi sündis 515. Siiski olid 2008. aasta näitajad tublisti rõõmustavamad kui 2006. aasta omad, sest siis kahanes elanike arv 1450 inimese võrra.

Regionaalminister Siim Kiisleri hinnangul ei ole väljarändest tingitud rahvastiku vähenemine paratamatus, mida kuidagi muuta ei saa. «Ma ei pea Viljandimaa rahvastiku vähenemist 700-800 inimese võrra aastas normaalseks,» sõnas ta. «Kahjuks on selline langustrend nii Eestis kui meid ümbritsevates riikides.»

Minister peab üha hoogu võtvat väljarännet suuremate probleemide tagajärjeks.

Kalle Küttise arvates on eriti nukker tõdeda, et vähenes sündide arv. «Tallinnas on see tublisti tõusnud ja saab rääkida vanematoetuse mõjust. Aga tundub, et meilt lähevad just nooremad inimesed ära.»

Ehkki arvud näitavad pidevat langust, on Küttise sõnul maakonnas endiselt palju selliseid inimesi, kes nendesse ei usu. «Näiteks ei taheta ette võtta hariduse ümberkorraldamist,» lausus ta. «Ikka usuvad paljud, et kuskilt tulevad lapsed koolidesse, aga ei tule ju.»

Maavanem avaldas lootust, et omavalitsused hakkavad kriisi ajal ühinemisplaane ellu viima. «Ehk tuleb mõistus pähe,» lausus Kalle Küttis. «Ehkki teisest küljest võivad omavalitsusjuhid hakata oma töökoha pärast muretsema ja nii ei tule liitumisest ikkagi midagi välja.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles