Rahvusvahelise pärimuspeo "Baltica" Viljandimaa eelpidu tuleb Karksi-Nuias

Kaie Mölter
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Perekond Sildoja 2016. aastal Eestis korraldatud pärimuspeol "Baltica".
Perekond Sildoja 2016. aastal Eestis korraldatud pärimuspeol "Baltica". Foto: Aivo Põlluäär

Laupäeval, 23. märtsil kell 18 algab Karksi-Nuia kultuurikeskuses Baltikumi suurima ühise pärimuspeo "Baltica" Viljandimaa eelpidu ning maakonna kapellide ja rahvamuusikute päev. Eelpeol astuvad üles Viljandimaa folkloori- ja pärimusrühmad kavadega, millega nad ka mai lõpul ja juuni algul "Baltical" esineda soovivad.

Peol osalevad Karksi-Nuia Mokalaat, Saarepeedi rahvamuusikaansambel, Tiistelu, Anna Raudkatsi Tantsuselts, folkloorirühm Dzine Lätist, maakonna kapellid ja rahvamuusikud.

Eesti folkloorinõukogu teabejuht Annela Laaneots ütleb saadetud pressiteates, et "Baltica" on ainuke folkloorifestival, mis keskendub folkloori ajaloolistele vormidele, tõstes esile meie rikkaliku pärimuse ehedad, stiliseerimata ja seadmata vormid  ja väärtused, mida need endas kannavad.  

Baltimaade suurim ühine pärimuspidu kestab Eestis käesoleval aastal 29. maist 2. juunini, peakontsert on 31. mai õhtul Tallinnas raekoja platsil. 31. maist 2. juunini on Tornide Väljakule Tallinna vanalinna päevade puhul püstitatud pärimusküla ja antakse kontserte.

Esimene "Baltica" festival oli 1987. aastal Leedus, teine 1988. aastal Lätis ja kolmas 1989. aastal Eestis. Festivali korraldavad Balti riigid kordamööda igal aastal. Tänavu on kord Eesti käes. Festivali esinejad on kas järjepideva traditsiooni kandjad või harrastajad, kes viljelevad oma paikkonna pärimuskultuuri.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles