Sakala otsib sõnu

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sakala ootab sõnavõistlusel osalema igas eas inimesi igalt alalt.
Sakala ootab sõnavõistlusel osalema igas eas inimesi igalt alalt. Foto: Elmo Riig

Sakala toimetus kuulutab emakeelepäeva puhul välja sõnavõistluse ehk sõnause, mille teema on vaba: kirjutage, mille väljendamisest puudust tunnete ja mis sõna seda väljendama sobiks.

Küllap on igal inimesel vahel tunne, et sõnu ei jätku. Küsimus võib olla sõnavara nappuses, aga võib juhtuda, et ette sattunud olukorra või tunde kirjeldamiseks ei ole emakeelset sõna veel loodud. Just seepärast anname oma lugejatele ning kõigile teistele eesti keele kõnelejatele ja kirjutajatele võimaluse pakkuda välja uusi sõnu.

Ehkki viimasel ajal kiputakse oma tundeid ja mõtteid kirjeldama pigem pildi kui sõnadega, tasub vähemalt nädala jooksul mõelda oma keelele ja selle rikkusele ning teha proovi sellesse varasalve midagi ka omalt poolt lisada, kas või mänguliselt.

Sakala peatoimetaja Hans Väre sõnul lisandub meie ellu järjest uusi asju ja nähtusi, olgu see mopeed­auto või influentser, mille kohta praegu kasutatav sõna on kohmakas või võõrkeelne. «Samas on selge, et need meie elust kusagile ei kao, mistap oleks mõistlik välja mõelda mõni hea mugav ja lühike sõna,» lausus ta.

Sõnauses osaleda on lihtne: kui olete sõna leidnud, saatke see koos selgitusega toimetusse. Samamoodi võib kirja panna tähelepanekud, millise eseme, olukorra või muu kohta käivast sõnast olete puudust tundnud.

Kirjad on oodatud 24. märtsiks toimetuse aadressil Tartu tänav 8, 71020 Viljandi märkega «Sõnaus» või e-postiga aadressil maarja.moldre@ajaleht.ee. Toredamate sõnade väljamõtlejad saavad Sakala meene.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles