Raekoja ees pügatakse pärni

Karl-Eduard Salumäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänasega lõpeb raekoja pargi pärnade pügamine. Rohkem sel aastal Viljandis puuvõrasid ei piirata.
Tänasega lõpeb raekoja pargi pärnade pügamine. Rohkem sel aastal Viljandis puuvõrasid ei piirata. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Viljandi raekoja esises pargis käib kolmandat päeva puuvõrade piiramine — töö, mida paksema rahakoti puhul tehtaks tunduvalt tihedamini.

Linnavalitsuse keskkonna ja haljastuse peaspetsialist Inga Nõmmik ütles, et raekoja pargi 34 pärna vajaksid nagu teisedki puud pügamist iga kolme-nelja aasta tagant. Linnaeelarve seda paraku ei võimalda ja nii kärbiti kõnealuseid puid viimati üheksa aasta eest. Täna ühele poole saav ettevõtmine läks linnale maksma 3468 eurot.

Korrastatavad pärnad on Nõmmiku kinnitust mööda viimased, mis tänavu arboristi kätt saavad tunda. Järgmisel aastal on plaanis kärpida 158 Endla tänava puud. Möödunud aastal seevastu korrastati Maramaa puiestee võrasid.

Inga Nõmmiku jutu järgi ei tee kahe pügamise vahelise aja pikaks venimine iseenesest puudele kahju, mured tekivad alles siis, kui puu on endale mingi tõve külge saanud. Linna puid on vaja regulaarselt hooldada teistel põhjustel.

«Tänavalt vaataja seisukohast on kõige suurem probleem ilmselt see, et mida kauem on puud pügamata, seda tugevamat lõikust läheb vaja,» seletas peaspetsialist ja nentis, et kõva pügamise läbi teinud tüved näevad eriti lehtedeta ajal kehvad välja.

Teine aspekt on Inga Nõmmiku sõnul see, et kärbitud võrad lasevad läbi tunduvalt rohkem valgust.

«Meil on niigi pime, mistõttu on tähtis linna rohkem valgust tuua,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles