Kesklinna ja Jakobsoni kooli õpilased osalevad suurel robootikavõistlusel

Alice Lokk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jakobsoni kooli õpetaja Kaja Lõuna oma võistkonnaga piirkonnavoorus.
Jakobsoni kooli õpetaja Kaja Lõuna oma võistkonnaga piirkonnavoorus. Foto: Kaarel Kõvatu

Teaduskeskusesse Ahhaa kogunes sel nädalavahetusel rohkem kui 300 koolinoort, et võistluse "First Lego League" finaalis selgitada välja Eesti parimad robootikud. 140 meeskonnast pääses finaali 45. Viljandi on esindatud ühe Kesklinna ja kahe Jakobsoni kooli meeskonnaga.

Sel aastal on võistluse teema "Orbiidile" ja osalejatel tuleb leida uuenduslikke lahendusi kosmoses esinevatele probleemidele, mis on veel lahendamata. Tiimid võistlevad kolmes robotimängu voorus, kosmoseteemalise teadusprojekti tutvustamises ning meeskonnatöös.

Mittetulundusühingu Robootika projektijuhi assistent Piia Pähklamäe selgitas, et robotimängus peab valmis ehitatud robot kahe ja poole minuti jooksul lahendama spetsiaalsel võistluslaual etteantud ülesandeid. Robot peab iseseisvalt hakkama saama ja olema varem valmis programmeeritud. Kohtunik hindab, kas robot vastab etteantud nõuetele. Muu hulgas hinnatakse meeskonnatööd: kuidas võistlejad üksteisega suhtlevad, probleeme lahendavad ja ekspertidelt nõu küsivad.

Kesklinna kooli meeskonna juhendaja Meelis Reinart ütles, et tema meeskonna projekti nimi on "Kodutunne" ning see pakub välja lahenduse, kuidas kosmosereisil hakkama saaada koduigatsusega. "Virtuaalreaalsuse kiivrite abil võiksid kosmonaudid aeg-ajalt kogeda, meenutada ja saada vahetuid muljeid oma kodustest asjadest. Need võivad ollad hääled ja lõhnad, mis tekitaks tunde, et kodu on lähedal."

Reinart lisas, et Kesklinna kooli õpilased on oma projekti tutvustanud ka Tartu observatooriumi teaduritele, psühholoogidele ja lõhnaterapeutidele.

Jakobsoni kooli meeskonna juhendaja Kaja Lõuna ütles, et tema õpilased uurisid, kuidas mõjutab astronaute kosmiline kiirgus ja mida selle kaitseks ette võtta. Lõuna lisas, et robotimängu voor on päris keeruline, sest robot peab väga täpne olema.

Jakobsoni kooli võistkonnas VJK Robot võistlevad Kaur Kivilaan, Andreas Hantson, Kaupo Kruusmäe, Artur Andreson ja Sven-Miko Jürgens. Meeskonnas Robovälk võistlevad Silver Erm, Janeli Sillaots, Johanna Saavaste, Mia-Mai Seermann, Joonas Jürine ja Robin Roosmaa.

Kesklinna kooli esindab võistkond Vilexodus, kus on Joosep Animägi, Kristjan Leinus, Villem Haug, Lennart Martin Hannus, Joonas Animägi ja  Britta Smolin.

 "First Lego League’i" korraldatakse kaheksandat aastat. Võistlus leiab aset 98 riigis, sellest võtab osa ligikaudu 40 000 meeskonda üle maailma. Eestit esindavad edaspidi viis meeskonda rahvusvahelistel võistlustel Türgis, Liibanonis, Uruguays, Austraalias ja USA-s.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles