Keskkonnaministeerium suunab ligi 2 miljonit eurot erametsade toetuseks

Üllar Priks
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talvine mets
Talvine mets Foto: Elmo Riig

Keskkonnaministeerium ja erametsakeskus uuendasid lepingut, millega eraldatakse selleks aastaks erametsade toetuseks ligi kaks miljonit eurot. Tunduvalt suurenes vääriselupaikade kaitseks eraldatud raha ning nende kaitse kogueelarveks on ligi veerand miljonit eurot.

Keskkonnaminister Siim Kiisleri sõnul tuleb erametsaomanikel raha taotleda Erametsakeskuselt.

Vääriselupaiku kaitstakse eramaal vabatahtlikult, kuid nende kaitsmise edendamiseks võib eraomanik soovi korral riigiga kahekümneks aastaks ka ametliku lepingu sõlmida. Sellisel juhul lepivad metsaomanik ja riik kokku, et omanik jätab selle metsaosa looduskaitselistel põhjustel majandustegevusest puutumata ja riik hüvitab maaomanikule saamata jäänud tulu.

"Aastaid on vääriselupaikade lepingute aktiivsem sõlmimine olnud pärsitud rahanappuse tõttu. Täiendav 80 000 eurot aastas on pool senisest aastasest kogueelarvest, mistõttu on see oluline panus vabatahtliku metsakaitse edendamiseks," ütles Erametsakeskuse juhatuse liige Jaanus Aun.

Lepinguid sõlmiva Erametsakeskuse hinnangul võiks senist lepingute maksumust ja mahtu arvestades vääriselupaikade kaitselepingutega kaetav ala suureneda umbes 250 hektari võrra.

Keskkonnaministeeriumi ja Erametsakeskuse vahel sõlmitud halduslepinguga määratakse Erametsakeskuse ülesanded metsaseadusest tulenevate erametsanduse toetuste haldamiseks ning vääriselupaigakaitse lepingute sõlmimiseks.

Halduslepingu lisa on iga-aastane toetuste andmise eraldise leping, mis sel aastal sisaldab ka varem keskkonnainvesteeringute keskusest rahastatud erametsaomanike toetusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles