Mitte ainult püramiididest ja sfinksidest

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
"24 tundi Vana-Egiptuses"
"24 tundi Vana-Egiptuses" Foto: Raamatu kaas

Ajalugu ei ole enam ammuilma kuningate, prohvetite ja suurte väejuhtide pärusmaa. Ajaloo koovad valmis peamiselt tavalised inimesed, kelle olemasolust ei jää kroonikatesse mingit märki. Need, kelle nimed ununevad ning kelle hauatähised kaovad ajapikku, nagu neid poleks kunagi olemas olnud.

Nemad on ajaloolaste tähelepanu fookuses juba pikemat aega, kuid eks siin ole muidugi omad komplikatsioonid. Üksikute juhuslike leidude ja märkmete põhjal on väga keeruline manada silme ette tavainimeste igapäevaelu, mis koosneski väikestest ja suure ajaloo perspektiivist täiesti tähtsusetutest asjadest. Kummardus neile ongi tuntud ajaloolaste «24 tunni» sari, millest Eesti lugejatele on juba tuttav teos «24 tundi Vana-Roomas. Üks päev roomlaste elus». Selle autoril Philip Matyszakil on Oxfordi ülikoolist saadud doktorikraad Rooma ajaloos pluss kirjamehegeenid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles