Vargamäe Andres, superstaar

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Loog
Priit Loog Foto: Kristi Markov

Kaugeltki mitte igal aastal ei jõua ekraanile filme, mis on juba sünnihetkest peale kindlustanud endale koha Eesti filmiklassika kullafondis. Seda ei juhtu ka kaugeltki mitte igal kümnendil. Režissööri ja stsenaristi Tanel Toomi «Tõde ja õigus» on üks nendest. Mastaapne ja eepiline suurfilm suurepäraste rollidega.

Filmi peategelast, Vargamäe Andrest ehk Andres Paasi kehastava Priit Loogi jaoks on sellel ekraanilool ülimalt oluline osa täita ning küllap on õigus kriitikutel, kes väidavad, et kogu film püsib tema laiadel õlgadel. Loomulikult ei saa kõrvale jätta Andrese põlise vingamehe Oru Pearu osas hiilgavat teist Priitu ehk Priit Võigemasti.

«Tõde ja õigus» tõi avanädalal kinodesse 90 550 inimest, mis on taasiseseisvunud Eestis filmi linastumise avanädala rekord. Kahtlemata pole see kõik. Film läheb täissaalidele ka praegu. Teismelised piigad arutavad, kumb siis õieti oli halvem, kas Andres või Oru Pearu. Vanemad pühivad silmi ega häbene. Ja kui algavad lõputiitrid, ei torma keegi väljapääsu poole nagu enamasti. Juba see on pilt, mille pärast tasub kinno minna. «Tõde ja õigus» ongi täpselt nii hea, kui räägitakse. Võimalik, et see film üksinda on rahva ühendamisel teinud ära rohkem kui kõik õõnsalt kõlavad valimislubadused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles