Õige loomatoidu valimine on peen kunst

Alice Lokk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Loomatoidu väljatöötamisel peetakse silmas loomade erinevaid vajadusi.
Loomatoidu väljatöötamisel peetakse silmas loomade erinevaid vajadusi. Foto: Egert Kamenik

Tänapäeval on lemmiklooma õigesti toitmine muutunud nii spetsiifiliseks, et veterinaarias on arenenud sellest eraldi suund. Koerale või kassile toidu valimine sõltub paljudest näitajatest, sest loomade vajadused on erinevad. Viljandi Männimäe loomakliiniku loomaarst ja juhataja Helen Valk jagas nõuandeid ja tutvustas lähemalt, mida lemmikule toitu ostes silmas pidada.

Helen Valk rääkis, et lemmikloomatoitudes on valgu, süsivesikute, kiudainete, rasvade, vitamiinide, aminohapete ja mineraalainete sisaldus erinev iga looma konkreetse vajaduse järgi. Seetõttu on välja töötatud toidud eri vanuserühmadele, suurustele, töökoertele, sportkoertele, tiinetele ja imetavatele loomadele.

«Oluline on, et loom saaks vastavalt oma eale, suurusele ja eluviisile vajalikud ained kätte. Näiteks peab kutsikas saama toidust rohkem energiat, sest ta vajab seda palju kasvamiseks ja arenemiseks. Vana koer aga liigub vähem ja magab rohkem. Seega ei pea tema toit olema nii suure kalorsusega ja võiks rohkem sisaldada pigem kiudainet, et toetada seedetegevust,» selgitas Helen Valk.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles