Mobiilivõrk koondub 4G poole, vanad 3G-telefonid jäävad tummaks

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil olev telefon Sony Ericsson K610i hakkas toonase EMT mobiilivõrgus tööle 2007. aasta 30. aprillil ning on vahetpidamata rivis olnud tänaseni. Küll on kasutusel kolmas aku. See telefon toetab GSM-sagedusi 900, 1800 ja 1900 MHz ning saab hakkama 3G-võrgus sagedusel 2100 MHz. Kui veel üle-eelmisel aastal oli Telia 3G-levi sel sagedusel leitav suures osas Eestis, siis nüüd enam mitte.
Pildil olev telefon Sony Ericsson K610i hakkas toonase EMT mobiilivõrgus tööle 2007. aasta 30. aprillil ning on vahetpidamata rivis olnud tänaseni. Küll on kasutusel kolmas aku. See telefon toetab GSM-sagedusi 900, 1800 ja 1900 MHz ning saab hakkama 3G-võrgus sagedusel 2100 MHz. Kui veel üle-eelmisel aastal oli Telia 3G-levi sel sagedusel leitav suures osas Eestis, siis nüüd enam mitte. Foto: Aivar Aotäht

Kui mobiilside kolmas põlvkond 2005. aasta sügisel toonase EMT võrgus Eestisse saabus, said kliendid sellest osa esimeste telefonidega, mis toetasid 3G ainsat siinset sagedust. Tänapäevalgi on kasutuses selliseid vanu telefone, aga 3G-võrk võib jääda neile kättesaamatuks.

Mujal maailmas on sidefirmad sulgenud teise põlvkonna mobiilivõrke ja teevad plaane ka kolmanda likvideerimiseks. Eestis on seni töös teise, kolmanda ja neljanda põlvkonna võrgud ehk 2G, 3G ja 4G. Lisaks on katsetamisjärgus järgmine põlvkond ehk 5G.

Iga mobiilne põlvkond ehk mobiilsidesüsteem toimib mitmel sagedusel, 4G puhul annab sagedusi kokku lugeda lausa kümnete kaupa. EMT ehk praeguse nimega Telia alustas nagu enamik Euroopa sidefirmasid 3G-sagedusega 2100 megahertsi (MHz). Esimesed Eestis müüki jõudnud kahesüsteemsed telefonid said lisaks mitmele GSM-sagedusele hakkama vaid nimetatud 3G-sagedusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles