Helir-Valdor Seeder ja nende valimiste suur teema

Karl-Eduard Salumäe
, arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder on oma kinnitusel olnud algusest peale kohustusliku kogumispensioni vastu, kuid varem on ta olnud hüüdja hääl kõrbes. Nendel valimistel on teise pensionisamba vabatahtlikuks muutmine Isamaa üks valimislubadus ja Seedri sõnul valimiste kõige suurem teema.
Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder on oma kinnitusel olnud algusest peale kohustusliku kogumispensioni vastu, kuid varem on ta olnud hüüdja hääl kõrbes. Nendel valimistel on teise pensionisamba vabatahtlikuks muutmine Isamaa üks valimislubadus ja Seedri sõnul valimiste kõige suurem teema. Foto: Liis Treimann/Postimees

«Eelmistel riigikogu valimistel ei olnud ühtegi nii suurt teemat kui seekord, kommentaatorid ei näe lihtsalt puude taga metsa,» põrutab Isamaa esimees ning esinumber Järva- ja Viljandimaa valimisringkonnas Helir-Valdor Seeder.

Sakala järjekordne esinumbriintervjuu kulges esimesed paarkümmend minutit tavapärases rütmis. Rääkisime Seedriga Abhaasia eestlastest ja kodakondsuspoliitikast, loodava Kohtla-Järve riigigümnaasiumi õppekeelest, isegi Viktor Orbánist. Aga siis küsisin ma ...

Isamaa valimislubadus muuta kogumispension vabatahtlikuks on leidnud laia kõlapinda. Faktidele otsa vaadates ei saa vastu vaielda, et Eesti pensionifondide tootlus on olnud väga vilets, kuid riikide üldine praktika paistab üksjagu positiivsem. Näiteks 2017. aastal oli OECD liikmesriikide pensionifondide keskmine reaaltootlus 6,6 protsenti. Kas ei oleks mõistlikum kõigepealt juurida Eesti fondide närususe põhjusi, selmet süsteemi põhimõttelisel tasandil muuta?

(Tõmbab kopsud korralikult õhku täis.) Vaat see on pikk teema. Peate eriväljaande tegema. Seda ei ole võimalik kolme lausega lahti rääkida. No lihtsalt ei ole.

Ma pole üldse nõus nende ajakirjanikega, kes ütlevad, et nendel valimistel suuri teemasid justnagu polegi. Minu arvates ongi nende valimiste kõige suurem teema teine pensionisammas ja pensionisüsteem. Ma ei mäleta nelja aasta tagustest riigikogu valimistest ühtegi selle suurusjärguga teemat. Mitte ühtegi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles