Vabatahtliku lugu jõudis kogumikku

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väikemõisa asenduskodus töötanud Malin Svensson tunnistas enne Eestist lahkumist, et tunneb end pärast vabatahtliku aastat palju enesekindlamalt.
Väikemõisa asenduskodus töötanud Malin Svensson tunnistas enne Eestist lahkumist, et tunneb end pärast vabatahtliku aastat palju enesekindlamalt. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Kodanikunädalal esitleti Tallinnas raamatut «Olen vabatahtlik, muudan maailma!», millesse on muu hulgas talletatud Viljandis vabatahtlikuna töötanud India juurtega neiu Malin Svenssoni lugu.

«Olen vabatahtlik, muudan maailma!» on haarav lugemine ja hariv õppematerjal, kus jutustavad oma loo 20 eri vanuses vabatahtlikku, kes tegutsevad mitmesugustel elualadel. Nad jagavad nippe ja näpunäiteid ning vastavad küsimustele, miks tasub olla vabatahtlik ning kuidas olla hea vabatahtlik.

Raamat, mis on pühendatud kõikidele vabatahtlikele ja neid kaasavatele ühendustele, on välja antud regionaalministri tellimusel Euroopa vabatahtliku tegevuse aasta puhul.

Teiste hulgas jutustab seal oma loo Indias sündinud, kuid Rootsis kasvanud 19aastane Malin Svensson, kes töötas Euroopa vabatahtliku teenistuses aasta Viljandi lasteabi- ja sotsiaalkeskuses Väikemõisa asenduskodus.

Loo autori ja kogumiku toimetaja Liis Kängsepa sõnul olid esimesed päevad asenduskodus kultuurišokk nii lastele kui Malinile.

«Kui ma saabusin, ei saanud lapsed algul aru, miks ma nii tume olen. Nad tahtsid minu pealt mustust maha kraapida,» rääkis Malin hiljem selle vahejuhtumi üle muiates.

Kultuurišoki sai ka Malin. Ta oskas eesti keeles öelda vaid «tere» ja «aitäh», lapsed ning paljud asenduskodu töötajad ei rääkinud aga üldse inglise keelt. Mõlemapoolne sisseelamine võttis kolm kuud, selle ajaga sai neiule ka eesti keel selgemaks.

Aasta jooksul jõudis Malin korda saata väga palju: ta käis lastega teatris ja raamatukogus, aitas neil lavastada näidendit «Lumivalgeke ja seitse pöialpoissi», tutvustas Rootsi jaanipäeva- ja jõulukombeid, õpetas inglise ja rootsi keelt ning omamoodi ka eesti keelt, kui aitas lastel lugemist õppida.

«Malini lemmikuks jääb tema enda organiseeritud rahvusõhtute sari «Reis ümber maailma», milles tutvustati lastele eri rahvusi, kultuure, keeli ja sööke,» kirjeldavad kogumikku kirjutatud read.

Enne kui Malin Viljandist lahkus, tunnistas ta kogumiku koostajale: «Tunnen end nüüd palju enesekindlamalt, oskan paremini enda eest seista. Lisaks pani see töö mind rohkem mõtlema nendele inimestele, kes migreeruvad Rootsi. Usun, et tahaksin tulevikus ka neid rohkem aidata.»

Raamatu «Olen vabatahtlik, muudan maailma!» eksemplarid saadetakse Eestis 206 riigi- ja munitsipaalgümnaasiumisse. Teost on peagi võimalik laenata ka keskraamatukogude laenutuspunktidest, maakondlikest arenduskeskustest, vabatahtlike keskustest ning Europe Direct infopunktidest.

Lähemalt saab raamatust lugeda siseministeeriumi veebilehelt www.siseministeerium.ee/vabatahtlikud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles