«Meistrite liiga» autor kandideerib koos teiste meistritega

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lavastaja Tanel Ingi
Lavastaja Tanel Ingi Foto: Marko Saarm

Eesti Kultuurkapitali kirjanduse sihtkapitali aastaauhindade näitekirjanduse kategoorias on nominentide hulgas Urmas Lennuk näidendiga «Meistrite liiga», mis Tanel Ingi lavastusena novembris Ugala suures saalis publiku ette jõudis, peaosades säramas Ugala väärikaimad näitlejad Peeter Jürgens ja Luule Komissarov.

««Meistrite liiga» autor on teiste meistritega nomineeritud. Rõõm. Mind viisid Lennukiga kokku hea juhus ja inimesed, kes arvasid, et me võiks kokku saada ja miskit teha. Temaga koos mõtteid loopida tulevase näidendi teemal oli põnev. Üks pakkus seda ja teine teist. Aga siis on vaja see ju tekstiks vormida. Ja seda see mees mõistab,» kommenteerib lavastaja Tanel Ingi nominatsiooni. «Esimese vaatuse esimese versiooni esimene arutelu. Kohtume Väike-Maarjas kohvikus, mis on broneeritud matusteks. Lubatakse seal olla pool tundi, siis tulevad peied peale ... Tundub, et osa tegelaste liinid on umbe jooksnud, tuleb need elimineerida. Lennuk ütleb, et tihti, kui on ummik, laseb ta mõnel tegelasel ära surra ja vaatab, mis juhtub. Saabuvad matuselised. Peame õue kolima ...»

Järgmine kohtumine oli Ingi juures talus.

«Tekst valmis, kärbime. Koos kunstnikuga. Arutame lava. Minu aida pööningul. Saame pool tehtud. Öösel hakkab tütar Ellen sündima. Meie sõidame naisega Tartusse sünnitama. Lennuk ja Laagriküll jäävad koos tallu. Nad magavad pühas rahus ja pole aimugi, et hommikul jääb töö tekstiga mõneks ajaks pooleli. Need võiksid olla vabalt Lennuki näidendi stseenid. Ta kirjutab elust ja võtab elust, millest kirjutada. See teebki ta heaks ja eluliseks. Aga et jutt liiga pikaks ei läheks, siis ... Nagu ütleb vanameister Tabun: mehed ei lobise. Peame pöialt.»

Koos Urmas Lennukiga kandideerivad Jim Ashilevi näidendiga «Unusta/Unista», Kristiina Jalasto näidendiga «#kaotamindära», Jaak Kilmi, Kiur Aarma, Piret Jaaksi ja Andris Feldmanis näidendiga «Enne meid oli veeuputus. Eepiline kommunaaldraama 80ndatest», Mari-Liis Lill ja Paavo Piik näidendiga «Jaanipäev» ning Tiit Palu näidendiga «Medeia».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles