Vana uskumuse järgi ei maksa täna tööd murda

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täna võib täie õigusega puhata nii käsi kui jalgu.
Täna võib täie õigusega puhata nii käsi kui jalgu. Foto: Elmo Riig

Täna on rahvakalendri tähtpäev, mille trükistes püsimist seostatakse selle atraktiivse nimetusega – luuvalupäev.

Vanasti oli luuvalupäev puhkepäev. Eesti rahvakalendri tähtpäevade andmebaasist Berta võib lugeda, et sel päeval tuli hoiduda töötegemisest, eriti aga luude ja liigeste koormamisest, et need oleksid terved ega valutaks. Seetõttu on öeldud, et luuvalupäeval pole mõtet tantsida, joosta ega rasket füüsilist tööd teha.

Berta andmeil kuulub luuvalupäev nende vanemate pühade hulka, mille kohta leiab andmeid XVIII sajandi trükistest ja mis on alati olnud märgitud ka trükikalendrites. "Üldiselt ongi see tänini trükistes püsinud tänu oma atraktiivsele nimetusele," lisatakse.

Kirikukalendri järgi on tänase päeva pühak Apollonia: aastal 249 Egiptuses Aleksandrias märtrisurma surnud naine, kes oli kogu elu kristlaste poolehoidja, olgugi et imperaator Philippose aegadel oli see riskantne valik. Apollonia heitis end ise leekidesse pärast seda, kui teda oli piinatud ja ta hambad suust välja löödud.

Hambaarstide patroonina on Apollonia atribuutideks kristlikus kunstis hammas ja tangid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles