Juhtkiri. Ristiga kompass

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Evangeelse Luteri Kiriku peapiiskop Urmas Viilma 2018. aasta 24. detsembril Rakvere Kolmainu kirikus jõulujumalateenistust pidamas
Eesti Evangeelse Luteri Kiriku peapiiskop Urmas Viilma 2018. aasta 24. detsembril Rakvere Kolmainu kirikus jõulujumalateenistust pidamas Foto: MEELIS MEILBAUM/VIRUMAA TEATAJA

Valimiskompassid on saanud ühtäkki ootamatult populaarseks ja sütitavad tuliseid vaidlusi. Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku (EELK) peapiiskop Urmas Viilma üllatas paari päeva eest üldsust nõndanimetatud ristiinimese valimiskompassiga, milles analüüsis kristlase vaatenurgast erakondade valimislubadusi ja pani parteid punktisüsteemi järgi pingeritta.

Sellega on Viilma pälvinud kõva kriitikat nii ateistidelt kui «omadelt». Esimesed ütlevad, et kirik sekkus rängalt valimistesse, luteri koguduste liikmete hulgas külvab peapiiskopi samm aga poliitiliste eelistuste pinnalt tekkivaid pingeid.

Varem pole ükski kirikujuht Eestis nii otseselt valimistesse sekkunud. Peetakse heaks tooniks, et kirik on poliitikast kõrgemal seisev institutsioon ega toeta avalikult ühtegi erakonda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles