Vene erakond istus sotsidega laua taha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene Erakonna Eestis esimees Stanislav Tšerepanov ütles, et kui esialgsed kõnelused edukalt lähevad, võivad varsti alata kahe partei ühinemisläbirääkimised.
Vene Erakonna Eestis esimees Stanislav Tšerepanov ütles, et kui esialgsed kõnelused edukalt lähevad, võivad varsti alata kahe partei ühinemisläbirääkimised. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Sotsiaaldemokraatlik Erakond ja Vene Erakond Eestis otsustasid alustada läbirääkimisi kahe partei võimaliku koostöö üle.

Kumbki erakond otsustas moodustada läbirääkimisteks kolmeliikmelise delegatsiooni. Sotsiaaldemokraatlikust Erakonnast (SDE) on seal esimees Sven Mikser, peasekretär Indrek Saar ja juhatuse liige Vadim Belobrovtsev.

Vene Erakonda Eestis (VEE) esindavad esimees Stanislav Tšerepanov, aseesimees Gennadi Afanasjev ja juhatuse liige Oksana Bugaitšuk-Kekelidze.

Läbirääkimiste esimene voor on reede keskpäeval sotsiaaldemokraatide fraktsiooni ruumides riigikogus. SDE peasekretäri Indrek Saare sõnul hakatakse arutama erakondade programmilisi punkte.

«Esmaspäeval rääkisime võimalikust koostööst ja jõudsime järeldusele, et meie erakondadel on piisavalt kokkupuutepunkte. Samas on olemas hulk teemasid, mis vajavad detailsemat arutamist,» ütles ta.

Saar rõhutas, et erakondade ühinemisest veel juttu ei tule. «Esmalt kaalume erinevaid koostöövõimalusi. Kumbki pool ei ole liitumisvarianti välistanud, kuid praegu on ennatlik sellest rääkida.»

Ligi 1300 liikmega VEE tegi SDEle ettepaneku koostööks pärast tolle novembri keskel tehtud pöördumist, milles erakonna juhatus kutsus sotsidega ühinema kõiki demokraatlikke väärtusi hindavaid teisest rahvusest Eesti kodanikke ja nende ühendusi.

VEE esimees Stanislav Tšerepanov ütles otse, et kui esialgsed koostöökõnelused lähevad edukalt, võivad erakondade juhatused järgmise sammuna anda volitused ühinemisläbirääkimisteks.

Kuigi VEE programmilised seisukohad on olnud sageli rahvusvähemuste õiguste küsimuses Keskerakonnastki ambitsioonikamad, ei pidanud Tšerepanov seda sotsidega koostöö tegemisel takistuseks. «Suuremas osas on meie inimesed mõistlikud — nad ei ole äärmuslikud.»

Ta tõi näiteks VEE käitumise pronksiöö sündmuste ajal. «Olime siis ainus erakond, kes tegi umbes samasuguse avalduse kui praegu, kutsudes vastasseisu lõpetama.»

Tšerepanovi väitel oli VEE sõnum toona, et ta ei vali tülis kumbagi poolt, sest niisugustes konfliktides on üldjuhul süüd mõlemal poolel.

Küsimusele, kas läbirääkimistel on mõni seisukoht, milles VEE järele ei anna, vastas Tšerepanov, et ei soovi seda teemat enne reedest kohtumist kommenteerida.

«Loomulikult on selliseid teemasid, aga poliitika on «teadus võimalustest». Nii nagu riigikogu liikmed peavad tegema oma erinevatest seisukohtadest hoolimata Eesti rahva nimel kompromisse, et edasi liikuda, peame seda ka meie.»

Tema sõnul võib aga juba esmaspäevase kohtumise pinnalt öelda, et koostöö kahe erakonna vahel on võimalik. «Paljudes asjades, mille puhul arvasime, et sotsid ei tuleks meiega kaasa, olid nad nõus seda tegema,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles