Soomaa haabjas tüürib UNESCO pärandinimekirja poole

Hans Väre
, Sakala peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Ruukel on ühepuulootsikutele elu sisse puhunud möödunud sajandi lõpust saadik. Pilt on tehtud 2002. aastal, mil esimesest haabjalaagrist oli möödas kuus aastat.
Aivar Ruukel on ühepuulootsikutele elu sisse puhunud möödunud sajandi lõpust saadik. Pilt on tehtud 2002. aastal, mil esimesest haabjalaagrist oli möödas kuus aastat. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Enne veel, kui asjahuvilised kogunevad 12. veebruaril Torisse arutama, kuidas Soomaa haabjat UNESCO inimkonna vaimse kultuuripärandi esindusnimekirja vedada, läheb ettevõtmise algataja Aivar Ruukel koos lähemate mõttekaaslastega Võrumaale sauna. Nimelt on Võrumaa suitsusaunakombestik üks neljast asjast, mis seni Eestist sellesse nimekirja on kantud.

«Ega ma enne oskagi öelda, kui suur tõenäosus haabjal nimekirja pääseda on,» tõdes Ruukel, kes loodab Mooska saunanaiselt Eda Veer­ojalt ja teistelt Võrumaa suitsusaunakultuuri edendajatelt saada näpunäiteid, kuidas haabjale õiget hoogu anda. Ettevõtmise õnnestumisele lisab Ruukli hinnangul kindlust siiski see, et kultuuriministeerium, kes lõpuks saab kandidaadi ametlikuks esitajaks, on oma põhimõttelist heakskiitu lubanud. «Samas pole põhjust arvata, et kõik kergelt peaks minema.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles