Raamatukogus räägitakse laste keeleomandamisest

Üllar Priks
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi linnaraamatukogu
Viljandi linnaraamatukogu Foto: Elmo Riig

29. jaanuaril kella 17.30–18.30 on Viljandi raamatukogu linnagaleriis lastevanemate tund "Lapse keeleomandamine", millel kõneleb Tallinna ülikooli lingvistika doktorant ja lastekeele uurija Andra Kütt.

Laste keeleomandamise uurimine annab võimaluse näha lähemalt seda, kuidas keelesüsteem algusest peale üles ehitatakse ning mis teguritel on seejuures kõige tähtsam roll. Kindlasti on väga tähtis see, kuidas vanemad lapsega räägivad. Näiteks on selgunud, et väikelastega rääkides kasutavad vanemad väga palju direktiivseid kõneakte, see tähendab käsivad, keelavad ja paluvad lapsel midagi teha.

Tallinna ülikooli lingvistika doktorant Andra Kütt ja professor Reili Argus said hiljuti valmis informatiivse voldiku laste keeleomandamisest. Trükises kirjeldatakse nii üks- kui ka kakskeelse lapse keelelist arengut ja antakse nõu, kuidas lapse kõne arengut toetada.

Käsitletavad teemad on keeleomandamine, keeleline areng ja kõne arengu toetamine.

Tunnis osalemiseks tuleb end 25. jaanuariks registreerida e-posti aadressil eliise.vainurm@raamatukogu.viljandi.ee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles