Teehooldaja: see ei ole tavaline talvepäev

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teehooldaja on Viljandimaa teedele saatnud kõik sahad, karestajad ja puisturid, mis võtta on. Kui palju neid kokku on, seda ettevõtte juht öelda ei tahtnud.
Teehooldaja on Viljandimaa teedele saatnud kõik sahad, karestajad ja puisturid, mis võtta on. Kui palju neid kokku on, seda ettevõtte juht öelda ei tahtnud. Foto: Marko Saarm

Viljandimaal teehooldusega tegeleva Eesti Keskkonnateenuste Lääne regiooni juhi Jaan Viljase hinnangul on neljapäev olnud teehooldajatele üsna ainulaadne ning see lõppes erakorraliste teeolude väljakuulutamisega.

"Terve talv on olnud pingeline, aga tänane päev on veel omakorda ainulaadne," nentis Jaan Viljas neljapäeval kell 16. Tema sõnul on ilmaolude järsk muutumine halvendanud autode liikumist eeskätt kõrvalteedel.

"Väga lühikese ajaga läks temperatuur miinusest plussi ja lume asemel hakkas sadama sooja vihma. See muutis teed libedaks. Keset päeva muutus vihm taas lumeks," kirjeldas ta. Ehkki lumesadu lõppes kella 16 ajal, ei lõppenud teehooldajate mured, sest ilmaprognoos näitas, et temperatuur hakkab kiirelt langema. See tähendas, et teed muutuvad libedaks.

Viljase sõnul on Eesti Keskonnateenused välja saatnud kõik puisturid, sahad, traktorid ja karestajad, mis võtta on. Sellegipoolest ei jõuta piisavalt kiirelt kõigile teedele ning maanteeamet kuulutas ilmaolude tõttu teeolud erakorralisteks.

Juriidiliselt annab see otsus teehooldajale lisaaega, et teed nõuetele vastavaks muuta. Sõidukijuhtidele annab see otsus teadmise, et teed võivad olla raskesti läbitavad.

Päevasel ajal oli Viljase seletust mööda kõrvalteedel peamine mure see, et kinnisõtkutud lumi muutus püdelaks ning madalamad autod võisid põhja peale kinni jääda. Kui aga külmetama hakkas, muutusid teed rööpaliseks või väga libedaks.

Maanteeamet kuulutas teeolud raskeks

Maanteeamet teatas neljapäeval, et Viljandimaa ning samuti Lääne-, Pärnu-, Harju- ja Raplamaa kõrvalteedel valitsevad rasked olud.
Ilmaolude järskude muutustega, nagu temperatuuri kõikumine ja vihmasadu, on kõrvalteed muutunud liiklejatele ohtlikult libedaks. Õhtupoolikul hakkab temperatuur langema ning teed jäätuvad.
«Riigiteede hooldajad on täies koosseisus väljas ning kõrvalteid karestatakse, liivatatakse ja soolatatakse,» lausus maanteeameti Lääne regiooni hooldevaldkonna juht Hannes Vaidla. «Kehtestasime kõrvalteedel rasked olud, sest seisunditasemete saavutamiseks kulub rohkem aega, kui on kehtestatud tee seisunditasemete nõuetega.»
Maanteeamet palub liiklejatel võimaluse korral vältida kõrvalteedel sõitmist. Kui neid siiski on vaja kasutada, tuleb olla äärmiselt ettevaatlik.
Maanteeamet lisas, et teeolud on rasked esialgse plaani järgi reede keskpäevani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles