Jõuluootusaeg pakub põnevat tegevust

Tea Raidsalu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõige oodatum ja mõnikord ka kardetum külaline on pühadeajal ikka punakuuemees jõuluvana.
Kõige oodatum ja mõnikord ka kardetum külaline on pühadeajal ikka punakuuemees jõuluvana. Foto: Elmo Riig / Sakala

Esimene advendiküünal on süüdatud ja pühade ootamine alanud. Just praegu on õige aeg üle vaadata, millist tegevust ootusajaks Viljandimaa eri paigus pakutakse.

Nii suurtele kui väikestele leidub jõulutegevust Viljandis ja ka vallakeskustes. Allpool anname põgusa ülevaate toimetusele teada olevatest pühadesündmustest.

Muhklid ja raamatukangelased

Lilli loodusmajas Lilli külas pakutakse ka tänavu talveprogrammi «Metsamuhklimaa». Muhklimaale tehakse ekskursioone 5.—16. detsembrini esmaspäevast reedeni kaks korda päevas, kella 9—11.30 ja 12—14.30. Korraldajate andmetel sobib programm lasteaialastele ja nooremale koolieale, rühma suurus võiks olla 20—25 last.
Kahe ja poole tunni jooksul viib Metsamuhkel retkele metsloomadele külla, Mugulamuhkel kostitab kuusekohvikus, Meisterdamismuhkel õpetab kuusekaunistusi tegema ja Maiusemuhkliga küpsetatakse piparkooke.

Vaadata saab koduloomi, koduselt võib end tunda karukoopas, võlutakse ja tehakse muud huvitavat. Iga laps saab tervisliku kingikoti.

Seikluslikus lastekirjandusmajas Viljandis Lossi tänav 7 saavad eelregistreerujad terve detsembrikuu vältel osa programmist «Raamatutegelased jõulude ootel». Tegevused passivad kuni seitsmeaastastele lastele.

Seiklusliku lastekirjandusmaja perenaine Sille Varblane tutvustab: «Meie maja maskotid Triibik ja Turrik näitavad, kuidas raamatutegelased jõuludeks valmistuvad, ja kutsuvad lapsi sellest osa saama. Jõuluteemaliste luuletuste ja juttude sisu on toodud ruumidesse, nendest võetud detaile on kasutatud ruumide kujunduses ja tegevuses.»

Programmi kestel käiakse metsatuppa tehtud lumises metsas loomajälgi vaatamas, seal saab väikeste suuskadega suusatamist proovida ja lumesõda mängida. Piilutakse, kuidas magavad talveund karu ja siil. Veel tehakse sõitu jõulurongiga, valmistatakse jõuluteemaline ese ja küpsetatakse piparkooke.

Täiskasvanud võivad uudis­tada jõulupärast käsitööd ning vanu nostalgilisi lastepäraseid jõulu- ja nääripostkaarte. Samuti on neil võimalik leida jõulusalmide väljapanekust tervituskaardile või jõuluvanale esitamiseks sobilikke luuletusi.

Kaugemalt tulijad võivad programmile lisaks tellida lõunasöögi.

17. detsembril kella 10—18 on Viljandi kesklinnas Kondase keskuse kõrval Pikk tänav 10 avatud tasuta Jõulula. Kell 12 ja 14 algab jõuluetendus. Avatud on päkapikkude postkontor, piparkoogikoda, jõulumoori püstkoda ning meisterdamis- ja lambatare. Külla tuleb jõuluvana.

Saarepeedi rahvamaja korraldab juhataja Ille Mirka andmetel jõulueelseid üritusi  kolmandat aastat.

«9. detsembril kell 10 on pidu, mis on mõeldud lasteaialastele ja kodustele lastele — ühesõnaga väikeste lastega peredele,» täpsustas Mirka. «Eelmistel aastatel oleme omavalmistatud nukkudega etenduse teinud, aga tänavu tulevad külalisesinejad Männimäe lasteaiast etendusega «Lumememme lugu».»

Pärast etendust korraldatakse lastele mänge ja tegutseb päkapiku töötuba. «Seal me kindlasti küpsetame midagi, aga mida täpselt, see on üllatus. Eelmistel aastatel oleme teinud piparkooke ja jõulutrühvleid, mis on lastele väga meeldinud,» rääkis ta.

Mirka hinnangul on see just paras jõulueelne aeg, kui ei ole veel väga kiire. «Emad ja isad saavad sel ajal, kui lapsed mängivad, teed või kohvi juua. Pärastpoole tehakse koos piparkooke või jõulu­kringlit. Meie maja väikest ettevõtmist on alati hästi vastu võetud,» hindas ta.

Abja päevakeskuses on igal kolmapäeval kavas mitmesugused käelise tegevuse kursused. Novembri algusest on päevakorral jõuluteema. «Esimesel kursusel valmistasime riidest päkapikke, järgmisel korral tegime heinast jõulukaunistusi,» tõi päevakeskuse juhataja-sotsiaaltöötaja Mari Saarela näiteid. «21. detsembril on verivorstide valmistamise päev.»

Ramsi vaba aja keskus aga ootab 11. detsembril kella 11—15 jõululaadale.

Keskaegseid tegemisi

Põnev on see, et suisa kahes paigas on tähelepanu all keskaeg ning sellesse passivad tegevused ja kombestik.

Mulgimaa südames Karksi mõisas leiab aset keskaja jõulumaa. See pakub läbilõiget kõrgkeskajast, mil valitses feodaalkord, arenesid kaubandus ja rahamajandus ning õitses tsunftikäsitöö.

Jõulumaale tulija saab sisse astuda ajalootuppa, rüütlitelki ja võitlusareenile. Käsitöötoas saab proovida omalaadseid käsitöövõtteid. Ringkäigu lõpetab ühe keskaja legendi lühilavastus.

Viljandi Bonifatiuse gildi keskajahõngulise jõulumaa päev algab õdusa vestlusringiga jõuludest, jõulupühade ajaloost ja traditsioonidest keskajast tänapäevani. Edasi ootavad meistrid huvilisi kingimeisterdamise töötubades, kus võib valmistada klaasist aknakaunistusi, seepi või küünalt, voolida martsipanist maasika ja meisterdada pliiatsitopsi.

Kui kingitused meisterdatud, mängitakse keskaegseid mänge. Lõpetuseks saab mekkida keskaegset jõulusööki ja rüübata kõrvale jõulujooki. Jõulumaa on avatud 5.—22. detsembrini ja programm kestab umbes kolm tundi.

Ajalukku on võimalik vaadata ka Kondase keskuses ja muuseumis.

Kondase keskuse korraldatavas jõuluõpitoas vaadatakse alustuseks Paul Kondase ühelt tuntumalt maalilt, kuidas näärivana kalastab. Saab uurida, missugused on vanad jõulu- ja nääriehted ning iga osaleja võib nende eeskujul meisterdada kaunistuse oma kodusele jõulupuule. Materjalid on kohapeal.

Rühmadele on õpitoad kolmapäeviti ja neljapäeviti. Üksikkülalisi oodatakse laupäeviti ja pühapäeviti kell 12. Tegevust juhendab muuseumipedagoog Mare Hunt.

Viljandi muuseum pakub 5.—22. detsembrini haridusprogrammi «Nigulast jõuludeni», mis on mõeldud lasteaia vanema rühma ja I—VI klassi lastele. Muuseumitunnis vaadatakse ajas tagasi ja arutatakse, kuidas peeti jõulupühasid saja aasta eest. Uuritakse pühadeaegset kombestikku ja meisterdatakse jõulukaunistusi.

Jõuluteater tuleb ikka

Jõuluteatrit pakuvad traditsiooniliselt Ugala ja nukuteater ning ka pärimusmuusika ait. Viljandi kultuuriakadeemia näitlejaõppe üheksanda lennu tudeng Vallo Kirs toob väikeste vaatajate ette Norra kirjaniku Thorbjørn Egneri tuntud muinasloo «Kardemoni linna röövlid» uues kuues.

See oli esimest korda kavas festivalil «Treff» ning pälvis žürii eripreemia kui kaasahaarava muusikalise kujundusega täiuslik lastelavastus.

Lugu räägib sellest, kuidas ka kõige karmima koore all võib olla peidus soe süda ja kuidas röövlite elu pärast preili Sofiega kohtumist ootamatult muutub. Nagu muinasjuttudes kombeks, lõpeb ka see õnnelikult: röövlitest saavad korralikud, töökad inimesed ning lõvigi leiab tsirkuses rakendust.

Osades on kultuuriakadeemia teatrikunsti näitleja eriala üheksanda lennu üliõpilased. Esietendus on 13. detsembril.

Ugala teatri fuajees on etendusepäevadel avatud Kardemoni linn, kus leidub tegevust ja avastamisrõõmu kõigile. Linnaväravad avatakse tund enne etendust ja suletakse pool tundi pärast etendust.

Pärimusmuusika aida väikeses saalis esietendub 9. detsembril tehnikat ja pärimusmuusikat põimiv jõululugu «J.O.R.R. ja Regi-Villu ajamasin», mille autor ja lavastaja on Viljandi kultuuriakadeemia näitlejaeriala üheksanda lennu üliõpilane Siim Maaten.

Hoogsas jõuluetenduses kohtuvad tulevik, olevik ja minevik.

Regilaulu kaudu leiab loo peategelane Villu ajamasina, millega rännates kohtub ta
vaarvanemate, aga ka eriliste tulevikurobotitega. Osades on kultuuriakadeemia näitleja- ja muusikatudengid.

Viljandi nukuteater mängib 12.—22. detsembrini mudilastele lugu «Päikesekiir». Teatrimajas saab koos päkapikkudega mängida, tantsida ja laulda ning muidugi tuleb külla jõuluvana.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles