Elu nagu filmilint

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Filmis «Johannes Pääsukese tõeline elu» kehastab Ott Sepp Johannes Pääsukest ja Märt Avandi Harri Volterit.
Filmis «Johannes Pääsukese tõeline elu» kehastab Ott Sepp Johannes Pääsukest ja Märt Avandi Harri Volterit. Foto: Heikki Leis

Eesti filmi- ja fotograafiapioneeri Johannes Pääsukese elu oli lühike, kuid kindlasti põnev. Ehkki temast jäi maha enam kui 1000 fotot, pole tema elust suurt midagi teada. Ühest küljest kurb, teisalt aga jätab see tema elu ja saatuse käsitlemisel suure loomingulise vabaduse. Seda on filmi «Johannes Pääsukese tõeline elu» tegijad ka täiel rinnal kasutanud.

Tegemist on ilusa road movie ehk teekonnafilmiga, mille suurimad tugevused on suvine loodus, mõni tugev osatäitmine ja maitsekas fantaasiamäng ajalooga. Paraku kipuvad neid varju jätma hõredavõitu stsenaarium ja ilmselgeid kiirustamise märke kandev lõppmontaaž.

Ekraaniloo olustiku mõistmiseks tuleb end mõelda enam kui 100 aasta tagusesse Eestisse. Fotograafia ei olnud siis enam tundmatu kunst, kuid päevapilt endast või perekonnast oli midagi erilist ja erakordset. Liikuvad pildid ehk kinematograafia astus alles oma esimesi samme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles