Juhtkiri. Kahaneb ja suureneb

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sakala logo
Sakala logo Foto: Sakala

Tänase paberlehe esiküljel olev graafik, mis kajastab Viljandimaa elanike arvu vähenemist, tekitab otse öeldes masendust. Kui see vaataks tagasi rohkem kui tosin aastat, oleks pilt veel muserdavam. Näiteks kui joonis hõlmaks 1997. aastat või sellest varasemat aega, seisaks seal viiekohaline arv, mis algab kuuega. Praegu küünib see napilt üle 47 000. Poolesaja tuhande piir ületati viimati 2014. aasta alguses.

Maakonna verest tühjaks jooksmise negatiivsed mõjud on iseenesest mõistetavad, kuid olgu need selguse mõttes kokku võetud. Mida väiksem on elanike arv, seda pisem on ka maksumaksjate hulk. Mida vähem on linnal või vallal raha, seda vähem saab elu edendamiseks ära teha. Koolid ja lasteaiad jäävad suureks ning turumajanduse reeglite järgi tegutsevaid asutusi vähemaks, sest inimesi, kes neid vee peal hoiaks, lihtsalt ei jagu. Lühidalt: kohapealse elu kvaliteet käib alla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles