Meenutati vabadussõja võidukaid lahinguid

Kaie Mölter
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Pihlak kutsus inimesi lähemale ja jutustas loo, kuidas 31-aastane skaut Jaan Kutsar oli sada aastat tagasi arvanud, et suudab kolmesajamehelise Vene väesalga Karksi mõisast välja peletada.
Jaak Pihlak kutsus inimesi lähemale ja jutustas loo, kuidas 31-aastane skaut Jaan Kutsar oli sada aastat tagasi arvanud, et suudab kolmesajamehelise Vene väesalga Karksi mõisast välja peletada. Foto: Elmo Riig

Kunagisel vabadussõja rindejoonel korraldati pühapäeval rahvamatku, et meenutada 1919. aasta 3.–7. jaanuarini peetud võidukaid pöördelahinguid. Läbi Eesti liikunud võidutulest süttis lõke Kärstnas ja Karksi-Nuias.

Kärstna vabadussõja mälestuskivi juures soovis Viljandi vallavanem Alar Karu kõigile head uut aastat ja mõtiskles, et küllap oli see nii ka sada aastat tagasi. Toona tähendas see soov aga midagi muud kui praegu. Siis ootasid kõik, et lõpeks sõda ja Eesti Vabariik jääks kestma.

Viljandi muuseumi direktor Jaak Pihlak rääkis, et Kärstna oli vabadussõjas üks neid kohti, kus murti Punaarmee selgroog. Kärstna mõisas ja selle väljadel peeti lahinguid, et peatada Punaarmee pealetung Viljandile. Kärstna langemine oleks tähendanud tõenäoliselt ka Viljandi langemist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles