Vabadussõja alguse vihaseim võitlus

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2017. aasta sügisel taaselustas 17 ajalooklubi viiest riigist Viljandi mõisa pargis lahingu, mis peeti 1919. aasta hakul Kärstnas.
2017. aasta sügisel taaselustas 17 ajalooklubi viiest riigist Viljandi mõisa pargis lahingu, mis peeti 1919. aasta hakul Kärstnas. Foto: Elmo Riig

3.–6. jaanuarini 1919 peetud Kärstna lahingut peavad sõjaajaloolased Mati Õun ja Hanno Ojalo üheks Eesti ajaloo 101 tähtsamast lahingust. See oli vabadussõja murdelahing, kus eestlastel õnnestus Punaarmee seisma panna ja taganema sundida.

1919. aasta alguseks oli olukord rindel eestlastele muret tekitav. Kolonelleitnat Jaan Maide 1933. aastal ilmunud «Ülevaade Eesti Vabadussõjast» on selle kohta hindamatu materjal. Viljandimaal Vana-Kariste vallas sündinud Maide oli vabadussõjas 6. jalaväepolgu rooduülem ning teadis täpselt, mida kirjutab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles