Selguvad aasta looduse esindajad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aasta seen soomustindik on söödav noorelt ja teda sobib tarbida nii praetult kui marineeritult.
Aasta seen soomustindik on söödav noorelt ja teda sobib tarbida nii praetult kui marineeritult. Foto: Peeter Kümmel

Käes on valimiste aeg. Eesti Ornitoloogiaühing valis aasta linnu, Eesti Mullateaduse Selts sõelus välja aasta mulla, Eesti Orhideekaitse Klubi valis aasta orhidee, Eesti Mükoloogiaühing hääletas aasta seene ning Eesti samblasõbrad tegid valiku aasta mulla osas. Veel on valimata aasta puu, loom ning liblikas.

2019. aasta lind on öösorr. Tema eestikeelne nimi tuleneb surisevast laulust, mis võib kesta tundide kaupa. Vikipeedia andmetel on öösorr Eestis üldlevinud haudelind, kelle arv on siin hinnanguliselt kuni 20 000 paari.

Öösorr ei ehita pesa, vaid muneb munad sambla sisse, varisenud lehtedele ja okastele või isegi paljale maapinnale. Alles haudumise ajal võib sellesse kohta moodustuda väheldane pesasüvend. Et pesa ei ole, saavad öösorrivanemad, kui nad hädaohtu tunnetavad, oma munad teise kohta nihutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles