Mida tähendab olla eestlane*

Rein Veidemann
, Tallinna ülikooli emeriitprofessor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Iga inimese identiteet, see, kellena ta end tunneb, kelleks end peab ja kuhu ta kuulub – mis lõpuks määrab ka tema rahvusliku identiteedi –, rajaneb piltlikult öeldes kolmel sambal. Need sambad on koht, keel ja usk. Koht ja keel antakse meile ette. Sünnikoht jääb saatma meid kogu elu ning keel on see, milles kõnetavad meid esmalt meie ema ja isa.

Tänapäeval räägitakse mitmikidentiteedist, mis tähendab seda, et mõni neist sammastest on vahetatav või täiendatav. Elukohta võib vahetada ja mitte ainult Eesti piires. Võib koguni elada mõnes teises riigis ja aeg-ajalt Eestis käia – seesugust eluviisi nimetatakse hargmaisuseks. Nii et elad küll hoopis mujal, aga sünni- või kodumaale tuled jõuludeks või jaanipäevaks ja nõnda tunned end endiselt eestlasena. Oleksid nagu täitnud oma seotuse ühe kindla paigaga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles