Teraapiakoer Freddy kuulab rõõmuga, kuidas talle raamatut loetakse

Alice Lokk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teraapiakoer Freddy
Teraapiakoer Freddy Foto: Annika Mumm

Juba teist aastat käib teraapiakoer, Cavalier King Charlesi spanjel Freddy koos omaniku Annika Mummiga aeg-ajalt Viljandi linnaraamatukogus kuulamas, kuidas lapsed talle raamatut ette loevad.

Kaare koolis õpetajana töötav Annika Mumm rääkis, et Freddy tuli tema ellu kuus aastat tagasi ning iga päev koos temaga on olnud põnev ja täis väljakutseid. Nagu Mumm ütles, käis ta Freddyga Eesti abi- ja teraapiakoerte ühingu koolitustel ja eksamil just selleks, et kaasata teda nii oma töö juures kui mujal. "Minu jaoks on see väike koerake nagu miljonivõit ning just seetõttu oleks patt ainult endale hoida neid emotsioone ja võimalusi, mida ta pakkuda suudab."

Lugemiskoerte projekt on maailmas populaarne formaat: lugemist harjutada soovija loeb raamatukogus 15 minuti jooksul raamatut ette koerale. Annika Mumm täpsustas, et tegelikult võivad koerale raamatut lugema tulla kõik lapsed. Lugemas ja jutustamas käib tema sõnul nii nelja-aastasi, kes alles õpivad tähti tundma, kui ka koolilapsi, kes loevad juba ladusalt ja väga ilmekalt. Kõige rohkem on kuue-seitsmeaastasi lugejaid.

"Eriti meeldib Freddyle, kui talle loetakse jutte loomadest, kes ka häält teevad. Samuti meeldib talle, kui eri tegelasi loetakse erineva hääletooniga. Mõni laps loeb aga nõnda rahustavalt, et Freddy jääb kuulates mõnusasti magama," kõneles Mumm.

Marie Lubi loeb Freddyle ette lasteraamatut.
Marie Lubi loeb Freddyle ette lasteraamatut. Foto: Alice Lokk

Freddyle lugemas käivad lapsed ükshaaval. Vahel võetakse julgustuseks ka ema või isa kaasa.

"Esimese asjana teeb iga laps endale mõnusa patjadest pesa ja seab ennast sinna sisse. Seejärel arutame ja vaatame koos, kui kaugele ta Freddyt endast soovib. Kui Freddyle on koht leitud, sätin ka ennast istuma ning teen seda nii, et ma ei segaks lugejat ja kõigil oleks mõnus ja turvaline olla."

Vajaduse korral Mumm ka abistab ja suunab last. Pärast seda, kui laps on 15 minutit raamatut lugenud, saab ta teha koeraga veel mõne triki või mängu.

Annika Mumm iseloomustab Freddyt kui rõõmsameelset ja särtsakat koera, kes tahab igale poole oma perenaisega kaasa tulla.

Kuigi Freddy on väga sõbralik, eelistab ta teiste koertega mängimisele inimeste seltskonda. "Talle meeldib väga agility, kuid ka rahulikult süles istuda."

Mumm ütles, et igav ei hakka tal oma koeraga kunagi, sest too saab hästi hakkama ka pahanduste tegemisega, näiteks toidu varastamise, kassi tagaajamise ja kodus asjade ümberpaigutamisega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles