Päästeamet algatas Viljandi kaubandusettevõtteid kontrollides kolm väärteomenetlust

Üllar Priks
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uku keskuse Rimi sai inspektorilt kiita.
Uku keskuse Rimi sai inspektorilt kiita. Foto: Elmo Riig

Detsembri alguses kontrollis päästeamet Eestis 281 kauplust, millest ligi pooled olid eksinud tuleohutusnõuete täitmise vastu. Kokku tuvastati 133 kaubandusasutusel 255 puudust. 

Päästeameti ohutusjärelevalve osakonna juhataja Tagne Tähe sõnul on kõige rohkem raskusi evakuatsiooninõuete täitmisega.

"Kui hoonest on vaja kiiresti välja saada ning selles pole turvavalgustust, mis töötab ka elektrikatkestuse korral, ja kui sinna lisada veel mõni lukustatud uks või suitsu täis trepikoda, mida ei saa kasutada, sest tuletõkkeuksi hoitakse lahti, siis on kurvad tagajärjed ainult aja küsimus," rääkis Tähe.

Ta lisas, et hoonest väljapääsemine võeti seekord erilise tähelepanu alla, et Eestis ei juhtuks sama, mis aasta alguses Venemaal, kus tulekahjus sai hukka 64 inimest.

"Eeldasime, et evakuatsiooninõuete rikkumisi me tuvastame, küll aga lootsime, et neid on mitu korda vähem. Evakuatsiooninõuete rikkumine ei ole aktsepteeritav ja seekord me enam lihtsalt hoiatamisega ei piirdunud. Et karmim lähenemine on andnud häid tulemusi, jätkame seda kindlasti ka järgmisel aastal. Evakuatsiooninõuete rikkumiste suhtes on päästeametil nulltolerants," lisas Tähe.

Päästeamet algatas käesoleva reidi käigus 28 väärteomenetlust ning peaaegu sama palju tehti ettekirjutusi puuduste kõrvaldamiseks. Puudustega kaubandusasutusi ootab ees järelkontroll.

Viljandis kontrolliti 14 kaubandusasutust ning väärteomenetlus algatati kolmel juhul. Day Offi keskuses oli WebShopi mööblipoel evakuatsiooni trepikojas ladustatud põlevat materjali ning tuletõkkeuksed olid fikseeritud avatud asendis. Samas keskuses tegutseval Magaziini kauplusel oli takistatud juurdepääs tulekustutile ning evakuatsioonipääsu ees seisid pappkastid ja kaup. Bussijaama hoones asuval Kraba kauplusel olid aga evakuatsioonitähised ja tulekustuti kardina taga varjus ja evakuatsioonitrepi uks lahti ning selle taha olid ladustatud kastid ja koristusvahendid.

Viljandis kontrollkäigu teinud inspektor Ats Tarto soovis aga kiita Uku keskuse ning Männimäe Rimi kauplust, kus lisaks nõutud korrektsusele oli isegi ladude planeering põrandale veetud kaubakohtade joontega määratletud. 

Tuleohutuse seaduse järgi saab ohutu evakuatsiooni takistamise eest juriidilist isikut trahvida kuni 3200 euroga. Sellisteks rikkumisteks on näiteks evakuatsioonipääsude lukustamine või evakuatsioonipääsu ette ja evakuatsiooniteedele esemete ladustamine.

Päästeamet kontrollib tuleohutusnõuete täitmist iga päev, lisaks tehakse sellest aastast kontrollkäike reididena kogu Eestis. Süstemaatilised kontrollkäigud annavad tuleohutuse olukorrast realistlikuma ülevaate. Tänavu on päästeamet teinud kokku viis kontrollkäiku, neist kolm kortermajadesse, ühe haridusasutustesse, ühe hoolekandeasutustesse ning aasta viimasena kaubanduskeskustesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles