Kingi lapsele kained jõulud

Lauri Beekmann
, Eesti Karskusliidu esimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lauri Beekmann
Lauri Beekmann Foto: Erakogu

RIIGIPÜHADEL ON mitu otstarvet. Üks neist on kindlasti anda sügavam tähendus valitud tähtpäevadele, märkida, et nendel päevadel ja nende taga olevatel mõtetel on meie ühiskonnas kandev roll. Muidugi ei oleks demokraatlikus ühiskonnas õige sundida kedagi midagi tähtsustama, kui ta seda mõtet ei jaga, kuid omamoodi ühiskondliku kokkuleppena oleme valitud päevadele sellise rolli siiski andnud.

Andes nendele päevadele ka puhkepäeva sisu, suunatakse inimesi veetma neid koos perekonnaga, lähedastega. Kahjuks näitab aastate kogemus, et just jõulupühad on üks töörohkemaid aegu nii politseile kui kiirabile. Kasvab ka perevägivallajuhtumite arv.

KAHETSUSVÄÄRSELT ei tähenda koosolemine kõigile peresoojust ja rõõmustamist. Väga tihti on probleemi allikaks või suurendajaks alkohol, millel on osa inimeste silmis pühadel ja pidudel peaaegu et keskne roll. Need on pered, kus lapsed peavad isa-ema kodusolemist paraku kartma. Sel juhul osutub laps tüütuks koormaks, kes võib otsese vägivalla ohvriks sattuda või unustatakse lihtsalt omaette olema.

Lapsed kogevad koduste sõltuvusprobleeme esimesena. Selleks ajaks, kui alkoholi pruukimine on muutunud ametnike lisatööks, on lugematul hulgal peresid – ja kahjuks just kõige abitumad ehk lapsed – elanud selle keskel pikalt. Kõiki tekitatud kahjusid ei suudeta heastada kunagi ning paljud tagajärjed saavad nähtavaks alles aastate ja isegi aastakümnete pärast.

Muidugi ei kahjusta alkohol perekondi alati nii drastiliselt. Olgem aga ausad ja tunnistagem, et see võib ka palju väiksemates kogustes tuua eriti lapse vaatenurgast koju ebakindluse ja turvatunde vähenemise.

Jõulud on ennekõike ikka laste püha. Nemad loevad põnevusega päevi ja jooksevad kogu detsembrikuu jooksul igal hommikul susside juurde üllatusi otsima. Jõuluõhtu põnevust ja rõõmu ei saa mitte millegi muuga võrrelda. Meie eesõigus on anda endast parim, et meie lastel oleksid parimad võimalikud pühad. Et neis salvestuksid tugevad perekesksed ja üdini positiivsed mälestused, mis rajavad vundamendi sellele, kes neist saab kunagi täiskasvanuna ja ise lapsevanem olles.

MUIDUGI ON LASTELE tähtsad ka kingitused, kuid see, mis jääb eluks ajaks lapsepõlvest meelde, on ikkagi õhustik, perega koos veedetud aja erilisus.

Kingi oma lapsele tänavu sellised jõulud, mida ei riku mitte miski. Kingi oma lapsele kained jõulud!

(Vaata ka https://www.facebook.com/kainedjoulud/.)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles