Inspektsioon tuletab meelde: riigipühadel töötatud aja eest tuleb maksta kahekordset tasu

Karl-Eduard Salumäe
, arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Marko Saarm

Tööinspektsioon tuletab meelde, et 24., 25. ja 26. detsember ning 1. jaanuar on riigipühad, mis on vabad päevad ja neil päevadel töötatud aja eest tuleb maksta kahekordset tasu.

Ühtlasi märgib inspektsioon oma teates, et riigipühade eel ehk 23. ja 31. detsembril tuleb kõikide töötajate tööpäeva lühendada kolme tunni võrra.

"Riigipühade eel tööpäeva lühendamine ei ole tööandja õigus, vaid kohustus," rõhutab tööinspektsioon. "Lühendatud tööpäev on kohustuslik pühadele eelnevatel reaalsetel tööpäevadel ehk 23. ja 31. detsembril ka siis, kui töötaja tööpäev langeb laupäevasele või pühapäevasele päevale. Tööpäeva lühendamine ei sõltu tööpäeva kestusest. Näiteks osalise tööajaga töötaja puhul, kes on tavapäraselt tööl ainult kolm tundi päevas, riigipühale eelneval päeval tööle tulema ei pea. Neil töötajatel, kes töötavad reedel, 21. detsembril, tööpäeva lühendama ei pea, kuid olenevalt asutusesisesest töökorrast võib tööandja seda ette näha."

Kui tööandja majandustegevus ei võimalda päeva lühendada, tuleb inspektsiooni selgitusel saavutada töötajaga kokkulepe töötamiseks pühade-eelsel päeval nagu tavalisel päeval. Kui töötaja annab selleks nõusoleku, arvatakse pühade-eelsel tööpäeval lühendamata jäetud kolm tundi ületundideks ning hüvitatakse vastavalt seadusele kas tasulise vaba aja andmisega või kokkuleppe olemasolu korral rahas poolteisekordselt. Kui töötaja ei nõustu pühade-eelsel päeval töötama täistööpäeva, ei ole tööandjal õigus teda selleks sundida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles