Viljandi lasteaedade kohatasu kerkib viie euro võrra

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Männimäe lasteaias hakkab kohatasu järgmisest aastast olema üle 70 euro kuus.
Männimäe lasteaias hakkab kohatasu järgmisest aastast olema üle 70 euro kuus. Foto: Elmo Riig

Samal ajal kui riigikogus on arutlusel lasteaiatasude kaotamise eelnõu, kerkib Viljandis jaanuarist kohatasu keskmiselt viie euro võrra ning kallimal juhul tuleb koos toidurahaga maksta kuus 100 eurot lapse lasteaias käimise eest.

Viljandi linnavolikogu sidus juba aastaid tagasi lasteaiakoha tasu Eesti miinimumpalgaga ning alati, kui kerkib alampalk, suureneb ka lasteaiatasu. Eraldi otsust hinnatõusu kohta linna poliitikud ei pea tegema.

Jaanuarist on Krõllipesa, Karlssoni ja Midrimaa lasteaias kohatasu senise 60 euro asemel 64.80 ning Männimäe ja Mesimummu lasteaias 70.20 eurot kuus. Toiduraha ei muutu ning see on endiselt 1,5 eurot päevas ehk enamasti üle 30 euro kuus.

Tasuta putru uuel aastal ei tule.

Mullu novembris sõlmitud Viljandi linna võimuleppe kohaselt lubasid poliitikud lastele tulevikus lasteaedades tasuta hommikuputru. Eelarvesse ei jõudnud see 47 000 eurot maksev lubadus 2018. ega ka 2019. aastal.
Viljandi abilinnapea Janika Gedvil kinnitas, et uue aasta eelarveprojektis tasuta pudru jaoks raha ei ole. Millal poliitikud lastele tasuta hommikusöögi jaoks raha leiavad, ei osanud Gedvil öelda.
Lasteaia igapäevane toiduraha on kolme toidukorra eest 1,5 eurot. Sellest moodustab hommikusöök 30 senti, lõuna 75 senti ja õhtuoode 45 senti.

Nii võrdõigusvolinik Liisa Pakosta kui riigikogu esimees Eiki Nestor on juba aastaid tagasi avaldanud arvamust, et lasteaiatasusid pole õige alampalgaga siduda. Nii Pakosta kui Nestori meelest peaksid poliitikud tasu tõusmist alati põhjendama, kuid praegune süsteem lubab olukorda, kus hind kerkib automaatselt ja keegi midagi selgitama ei pea.

Viljandi abilinnapea Janika Gedvil on öelnud, et linn ei kavatse alampalka lasteaiatasust lahti siduda, sest seadus võimaldab niimoodi tegutseda. Seaduse järgi tohib lasteaiatasu olla maksimaalselt 20 protsenti minimaalpalgast.

Viljandimaa valdades ei ole lasteaiatasu seotud alampalgaga ning enamasti on ühe kuu kohatasu 25 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles