Pealinna töötasud jätavad Viljandimaa omad kaugusesse

Karl-Eduard Salumäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskmine viljandimaalane sai statistikaameti andmete põhjal 2012. aastal brutopalka 655 eurot kuus, keskmine tallinlane teenis aga sootuks enam — 1020 eurot.
Keskmine viljandimaalane sai statistikaameti andmete põhjal 2012. aastal brutopalka 655 eurot kuus, keskmine tallinlane teenis aga sootuks enam — 1020 eurot. Foto: Elmo Riig / Sakala

Statistikaameti värsketest andmetest selgub, et Tallinnas on palgad aastaga kümme korda rohkem kasvanud kui Viljandimaal, kus sissetulekud ei jõua hinnatõusule järele.

Ameti andmeil oli tänavu kolmandas kvartalis Viljandimaa keskmine brutopalk 620, paremustabelis ootuspäraselt esikohale platseerunud Tallinnas aga 932 eurot.

Palju ei jäänud sellest maha Harjumaa kesmine palk, mis küündis 915 euroni. Viljandimaa ja Tallinna netopalk on seega vastavalt 506.33 ja 745.40 eurot.

Eelmise aasta sama kvartali näitajad olid kõnealustes piirkondades 614 ja 870 eurot, mis tähendab, et aastataguse seisuga võrreldes on esimesena nimetatud piirkonnas kasvanud brutopalk 6 ja teisena nimetatud piirkonnas 62

eurot. Seega ületab pealinlaste palgakasv viljandlaste oma pisut enam kui kümme korda.

Reaalpalk ikka kahaneb

Viljandimaa palgad ei jää statistikaameti andmeil selgesti alla üksnes Tallinna omadele, vaid ka riigi keskmisele, mis oli kolmandas kvartalis 809 eurot. Aasta tagasi oli see 759 eurot, mis tähendab, et Eesti keskmine töötasu on 6,6 protsenti kasvanud.

Statistika põhjal jääb keskmine palk 620 eurost allapoole üksnes Võrumaal, kus see näitaja on 603 eurot. Järvamaal küünib keskmine sissetulek 624, Valgas 627, Ida-Virumaal aga juba 642 euroni.

Rahandusministeeriumi andmete järgi paranes tänavu kolmandas kvartalis inimeste ostujõud esimest korda pärast 11 kvartalit kestnud langust. Nimelt kasvas reaalpalk, mis näitab töötasude ja hindade suhet, mullusega võrreldes Eestis 1,3 protsenti. Viljandimaal langus seevastu jätkub, 2010. aasta kolmanda kvartaliga võrreldes on miinust 4,1 protsenti.

Viljandimaa ühe suurema tööandja, aktsiaseltsi Toom Tekstiil nõukogu esimees Innar Susi ütles, et siinset tööturu struktuuri teadmata on raske öelda, kui täpsed statistikaameti andmed on. Toom Tekstiili töötajate keskmine töötasu oli Susi sõnul möödunud kuul 600 eurot ja selle põhjal tundub, et need on üsna reaalsed.

«Peavad olema,» tegi nõukogu esimees järelduse.

Temaga ühte meelt on Kõo vallavanem Tarmo Riisk, kelle hinnangul võib keskmine töötasu ka tema väikeses vallas 620 euro ligidale jääda. Seda suuresti tänu kohalikule põllumajandusettevõttele.

«Et minu pojad on samuti tolles ettevõttes töötanud, tean öelda, et palgad pole seal sugugi väikesed,» rääkis Riisk.

Kolga-Jaani vallas keskmine palk vallavanem Kalevi Kauri hinnangul 600 euroni ei küüni. Pigem on see tema arvates 520 või 530 eurot.

Väike palk viib pealinna

Viljandi maavanem Lembit Kruuse tõi välja, et isegi kui statistilised andmed jäävad tegelikkusele alla, on töötasude käärid Tallinna ja Viljandimaa vahel ikkagi väga suured.

«Keskmisi palku arvutatakse ju ühtemoodi,» lausus Kruuse. Maavanem tõdes, et pealinna töötasudest hoopis väiksemad palgad on ilmselt peamine põhjus, miks igal aastal sajad inimesed Viljandimaalt ära kolivad.

«Põhjusi on muidugi erinevaid,» lisas ta ning tõi näitena, et tihtilugu saab otsustavamaks hoopis avaram tööturg, mis pealinnas ees ootab.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles