Ilutulestikufirma juht: enamik õnnetusi juhtub kasutaja süül

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Et õnnetuste riski miinimumi viia, tuleb enne kärtsu ja mürtsu tegemist pürotehnilise toote kasutusjuhend läbi lugeda ning seda järgida.
Et õnnetuste riski miinimumi viia, tuleb enne kärtsu ja mürtsu tegemist pürotehnilise toote kasutusjuhend läbi lugeda ning seda järgida. Foto: Elmo Riig

Arnika ilutulestikukeskuse juhataja Eduard Tani nentis, et praagist tingitud õnnetused pole pürotoodete puhul välistatud, kuid üldjuhul ehk 99,9 protsendil õnnetustest on kasutaja midagi valesti teinud.

Teisipäeva keskpäeval teatati häirekeskusele ilutulestikuga juhtunud õnnetusest Viljandis Riia maanteel. Päästjate andmeil oli rakett süütamisel plahvatanud ja välja lasknud laengu, mis vigastas nooruki sõrme.

«Ilutulestiku toodetel on peal kasutusjuhend, mida soovitame lugeda ja järgida,» lausus Tani. «Tegemist on iluga, mis võib olla ohtlik.»

Küsimusele, millised kipuvad olema tavalised eksimused, vastas ta, et see sõltub tootest. Näiteks populaarne ilutulestikupatarei ehk niinimetatud kast, kust lendab õhku hulk rakette, pannakse lihtsalt maha, aga seda peab toestama. Kui toestust pole, võib komplekt ümber minna.

«Ilutulestikuga on samad lood nagu iga asjaga: seda tuleb õigesti kasutada,» lausus Tani. «Kui eksime näiteks auto kasutamisega, võib juhtuda avarii. Palju õnnetusi juhtub ka siis, kui alkoholi valesti kasutatakse.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles