Ene Ergma kutsus üles otsima koostöövormi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Assamblee 30. istungjärku ilmestasid Eesti, Leedu, Läti ja Balti Assamblee lipp.
Assamblee 30. istungjärku ilmestasid Eesti, Leedu, Läti ja Balti Assamblee lipp. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Riigikogu esimees Ene Ergma tegi Balti Assambleele ettepaneku leida parim koostöövorm, samuti kutsus ta toetama kiirraudtee rajamist.

Ergma ütles Balti Assamblee 30. istungjärgu avamisel riigikogu istungisaalis kolme riigi parlamendiliikmetele, et Balti riigid, mis läbisid kahe aastakümne eest valusa ülemineku, on paremini valmis kiireteks muutusteks, mille on kaasa toonud majandus- ja finantskriis, edastas riigikogu pressiesindaja.

«Kõige tähtsam ülesanne on hoida riikide eelarved tasakaalus, elades vastavalt oma võimetele ja kindlustades majanduslikku stabiilsust,» sõnas Ergma.

Riigikogu esimees rõhutas vajadust leida koostööks Balti parlamentide vahel parim formaat. «Balti Assamblee peab muutuma vahendiks, mis kindlustab parlamentaarse koostöö võimalikult efek­tiivselt, viib probleemide lahendamiseni ning edendab ühiskonnas heaolu ja konkurentsivõimet,» ütles ta.

Ergma lausus, et erihuvidest hoolimata seovad kolme Balti riiki sarnased ajaloo­lised kogemused, mis panevad aluse poliitikute motiveeritud koos­tööle. «Iga Balti
riigi poliitiline ja majanduslik sta­biilsus ning edukus on hüppelauaks kõigi kolme riigi edusammudele. Seega on meie otsene kohustus mitte kedagi meie regioonis oma murede ja probleemidega üksi jätta.»

Ergma pidas ka oluliseks, et assamblee partnerluse käigus tekiks ühtne ja tugev toetus läbi Balti riikide viivale kiirraudtee projektile. «Ainult nii võib palju räägitud Rail Balticast saada «real Baltic Railway»,» sõnas ta.

Balti Assamb­lee istungjärgu algul mälestati lei­naseisakuga seitsmenda riigikogu esimeest ja Balti Assamblee Eesti delegatsiooni esimest juhti Ülo Nugist.

Istungi avanud assamblee president Laine Randjärv ütles, et Tallinnas peetavad istungid keskenduvad põhiliselt kolmele teemale: koos valitsusega arutatakse koos ette võetud tervishoiuprojektide edukust Balti riikides ja säästva energiaturu arengut regioonis ning analüüsitakse ühiste taristuprojektide seisu ja arengusuundi. Samuti on kavas käsitleda Euroopa Komisjoni ettepanekuid ühtse põllumajanduspoliitika ja ühtekuuluvuspoliitika osas. Kõne alla tulevad ka struktuurimuudatused Balti Assamblees.

Balti Assamblee juubeliistungjärgust võtavad teiste seas osa kolme Balti riigi parlamentide juhid: riigikogu esimees Ene Ergma, Leedu seimi esimees Irena Degutiene ja Läti seimi esimees Solvita Aboltina. Kõik nad pidasid istungjärgul kõne.

Assamblee istungi ajal peetakse ka 17. Balti Nõukogu istung, mille töös osalevad Balti riikide välisministrid: Urmas Paet Eestist, Audronius Ažubalis Leedust ning Edgars Rinkevis Lätist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles