Keeletoimetamistalgutel oodatakse Vikipeedia artikleid siluma

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmise aasta üks parimaid Vikipeedia artiklite toimetajaid oli Merily Šmidt, kes on töötanud ka Sakala ajalehe heaks.
Eelmise aasta üks parimaid Vikipeedia artiklite toimetajaid oli Merily Šmidt, kes on töötanud ka Sakala ajalehe heaks. Foto: Elmo Riig

Käima on läinud järjekordsed Vikipeedia keeletoimetamistalgud, millele oodatakse osalema kõiki, kes tahavad muuta eestikeelse Vikipeedia artiklid keeleliselt korrektsemaks. Parimaid talgulisi premeeritakse rahalise auhinnaga.

Nagu teatas Tartu ülikool pressiteate vahendusel, kuulutati detsembri alguses Tallinnas eesti teaduskeele konverentsil  välja Vikipeedia keeletoimetamistalgud, mille eesmärk on parandada Vikipeedia artiklite kvaliteeti ja väärtustada keeletoimetaja ametit. Talgud kestavad emakeelepäevani, järgmise aasta 14. märtsini.

Keeletoimetajana võivad end proovile panna kõik. Selleks tuleb registreeruda Vikipeedia kasutajaks, panna end osalisena kirja, valida endale meeldivad ja toimetamist vajavad artiklid ning asuda toimetama. Hinnatakse mitmesuguste keeletoimetaja ametiülesannete täitmist ning arvesse võetakse toimetatud artiklite kvaliteeti ja mahtu.

Talgute idee algataja Mart Noormaa ütles olevat end üsna veendunud, et internet mängib tulevikus eesti keele arengus paberile trükitud tekstidest suuremat rolli. 

«See tähendab, et meie suurimas eestikeelses entsüklopeedias Vikipeedias ei tohiks meie ilus emakeel olla kuidagi kehvem ei entsüklopeediaraamatutest ega ilukirjandusest,» lausus ta.

Žürii selgitab välja parimad keeletoimetajad ja neid premeeritakse. Auhinnafond on 2000 eurot ja selle paneb välja Tartu Hansa Rotary klubi, et tõsta esile vabatahtlikke toimetajaid ning anda oma panus eesti keele arendamisse ja hoidmisse.

Talguid korraldavad Tartu ülikool, Eesti keeletoimetajate liit ja MTÜ Wikimedia Eesti ning need on osa Vikipeedia edendamise projektist Miljon+.

Talgute žüriisse kuuluvad Ann Siiman (žürii esimees) ja Sirli Zupping Tartu ülikooli eesti ja üldkeeleteaduse instituudist, Reet Hendrikson ja Katrin Naber Eesti keeletoimetajate liidust, Krista Kerge Tallinna ülikooli eesti keele ja kultuuri instituudist ning Teele Vaalma MTÜ-st Wikimedia Eesti.

Eelmistel, esimestel talgutel toimetas 40 osalejat 735 Vikipeedia artiklit. Parimateks keeletoimetajateks valiti Merily Šmidt, Hanna Pook ja Mariin Pantelejev. Miljon+ eriauhinna sai Svea Tarkin. 

«Mul on võidu üle hea meel, aga väärtustan väga ka keeletoimetamise kogemust,» lausus eelmise aasta võitja, Tartu ülikooli eesti ja soome-ugri keeleteaduse magistriõppe esimesel kursusel õppiv Merily Šmidt, kes on suvekorrektorina aidanud parandada ka Sakala keelt. «Tulevastel osalejatel soovitan valida artikleid, mille sisu pakub huvi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles