Arvamus. Erilised jõulud lasteaias – jõulupidu ei toimu

Devi Kiik
, lapsevanem
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõuluehe
Jõuluehe Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Jõulumaa on iseenesest üks väga vahva ja tänuväärne ettevõtmine, aga lasteaia jõulupidu ei asenda miski, kirjutab Olustvere lasteaia Piilu näitest ajendatuna lapsevanem Devi Kiik.

NOVEMBRI ESIMESEL nädalal said Olustvere lasteaia lapsevanemad oma e-posti teate, et sellel aastal plaanitakse lasteaia jõulud tähistada eriliselt, mis tähendab, et traditsioonilist jõulupidu lasteaias ei toimu. Jõulupeo asemel sõidetakse hoopis Kildu jõulumaale.

Sinna juurde käis muidugi tore reklaamijutt Jänku-Jutadest ja -Juhanitest, peene nimega ponist ning varss Albertist, jõuluvanast, moosipallidest ja piparkookidest. Ei puudunud info, et jõulumaa on mõeldud gruppidele alates kümnest lapsest. Korraga on võimalik vastu võtta kuni 100 last, kes jagatakse gruppidesse. Jõulumaa kestvus ühele grupile kuni 2,5 tundi ja nii edasi. Ja seda kõike üheksa euro eest, millele lisandub bussisõidu raha.

Tahes-tahtmata meenub «Tujurikkuja» sketš «Lapsed tulid laulma kuue euro eest».

Lastega ühineda soovinud lapsevanematele anti vastava soovi avaldamiseks aega novembri lõpuni, sest väljasõit on juba 6. detsembril. Hoolimata tohutust soovist näha ja kuulda oma last jõuluvanale luuletust lugemas, ei saa minu viieliikmeline pere seda rahaliselt endale lubada.

JÕULUMAA ON iseenesest üks väga vahva ja tänuväärne ettevõtmine. Igal jõulukuul kerkib neid Eestimaa pinnale nagu seeni pärast vihma. Valik on suur. Just nimelt valik. Lapsevanemana saan ise valida, kas, millal ja millise eelarvega oma pere jõulumaale trallima viin.

Lasteaia jõulupidu ei asenda aga miski. Jõulupeo etteasted on lasteaiale parim võimalus kaasata lapsevanemad oma tegemistesse, näidates, mida toredat nende kasvandikud lasteaias õppinud on.

Üldjuhul leiavad lasteaiaaegsed fotod vaadatuima koha pildialbumis. Peoriietes nukkusid meenutavad väikesed tüdrukud. Lipsudes tähtsate nägudega poisid ning veel uhkemad lapsevanemad. Sel aastal jääb see kõik kahjuks härra Toobali muinasjutumaale.

KUIDAS JUHTUS nii, et lasteaia jõulupidu asendati tavalise väljasõiduga? Väljasõiduga, mille organiseerimisega lisaks jõulupeole, saab hakkama iga tegus lasteaed. Kas tegelik põhjus on lasteaia mugavuses, traditsioonidele vilistamises või on põhjus hoopis milleski muus? Nendele küsimustele mina lapsevanemana vastata ei oska, kuna lastevanematelt arvamuse küsimist ei pidanud lasteaed oluliseks. Kahju!

Toredat jõuluootust kõigile!

Lasteaia direktor: lähtusime selle aasta teemast

Olustvere lasteaia Piilu direktori Liivi Lindemanni selgitusel sündis otsus tänavu jõulumaale, selmet lasteaias pidu korraldada, ajendatuna nende selle aasta teemast «Astun koduuksest välja». Jõulumaale sõidu toetamiseks otsiti sponsorid, kes katavad nii transpordikulu kui laste osavõtu. Lapsevanema kaasatulek on direktori kinnitusel võimalik, kuid enda osavõtutasu tuleb tal ise maksta.

Kildu jõulumaa oli Lindemanni seletusel kõige lähemal asuv ja soodsam koht. Pealegi sobitus selle programm hästi laste päevakavaga: pärast hommikusööki saab ära käia ja lõunaks tagasi tulla.

Liivi Lindemann tähendas, et lasteaias toimuvad advendihommikud, kus kõik rühmad saavad näidata, mida nad oskavad. «Lapsevanemad saavad neist osa võtta ja niimoodi jõulumeeleolust lasteaias osa saada,» lisas ta.

Direktori sõnul teavitati lapsevanemaid ette, et jõulupühi tähistatakse seekord lasteaias teistmoodi. Ta möönis aga, et järgmine pöördumine lapsevanemate poole oli tõepoolest juba teadaanne, et sedapuhku sõidetakse jõulumaale.

Lindemaa rõhutas, et see, kuidas järgmine kord lasteaias jõule tähistatakse, pole otsustatud, ning seega pole traditsioonilise jõulupeo tagasitulek sugugi välistatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles