Detsember jätkas soojalainel

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kits talvisel maastikul.Pilt on illustratiivne.
Kits talvisel maastikul.Pilt on illustratiivne. Foto: Elmo Riig / Sakala

Nii nagu aasta varem, kujunes äsja möödunud detsember tavapärase jõulukuuga võrreldes soojemaks ja sademevaesemaks.


Siiski oli 2008. aasta detsember veidi jahedam ja pisut sajusem kui 2007. aasta oma, kuid kokkuvõttes oli sooja siiski normist rohkem ning sademeid tavapärasest vähem.



Viljandi ilmajaam arvutas möödunud kuu keskmiseks õhutemperatuuriks


—0,3 kraadi. Meteoroloog Ülle Murro ütles, et seda on 3,6 kraadi rohkem, kui on aastakümnete jooksul kujunenud detsembri normiks.



Kõige külmem oli 9. detsembril, mil õhutemperatuur langes —8,7 kraadini. Lumepinnal kukkus termomeetri näit —16,7 pügalani 8. detsembri varahommikul.



Kõige soojem oli aga kuu teisel päeval, kui õhutemperatuur kerkis 6,1 plusskraadini.



Lund, teralund, lörtsi, vihma ja uduvihma langes Viljandis 48,8 millimeetrit, mis teeb 86 protsenti normist. Esines ka sompu, udu, halla ja jäidet.



Kuigi lumega polnud priisata, sai lume paksust ilmajaama vaatlusplatsil mõõta peaaegu kogu detsembri, välja arvatud kahel päeval kuu algul. Paksim lumikate, 17 sentimeetrit, lasus Viljandis 7. detsembril.



Ehkki kuu oli normist soojem, hakkas selle teisel poolel külmuma maapind, seda kuni kümne sentimeetri sügavuseni.



Murro lisas, et tugevaim tuulepuhang ulatus detsembris 14 meetrini sekundis kaks päeva enne jõululaupäeva. Kümme meetrit sekundis või kiiremini puhus tuul kaheksal päeval.



Päike hoidis end jõulukuul enamasti pilvede taga. Kolmel päeval valitses vähene pilvisus ja üks päev möödus täiesti päikeseliselt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles