Sada küünalt juhatavad kindral Johan Laidoneri sünnipaiga juurde

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Johan Laidoneri sünnitalu pole säilinud, aga see koht on tähistatud mälestuskiviga.
Johan Laidoneri sünnitalu pole säilinud, aga see koht on tähistatud mälestuskiviga. Foto: Elmo Riig

Kolmapäeval, 28. novembril kell 7.15 asuvad Viljandi valla esindajad Viiratsi lähedal Johan Laidoneri mälestuskivi juurde viival alleel süütama sadat küünalt, et meenutada sada aastat tagasi alguse saanud Vabadussõda.

Et Eestile algas vabadussõda 1918. aasta 28. novembri varahommikul, alustavad ka vallavalitsuse liikmed küünalde süütamist juba hommikuhämaruses. Seda teevad nad Viiratsi lähedal Raba talu puiesteel, mis viib vabadussõjas eestlaste vägesid juhatanud kindral Johan Laidoneri sünnipaiga juurde.

Viljandi vallavanem Alar Karu märkis, et saja küünla süütamisega saab tähtsa päeva väärikalt sisse juhatada ja sellega avaldatakse austust ka meie oma kandi suurmehele.

Ajaloolane Jaak Pihlak, kes osaleb samuti hommikusel ettevõtmisel, ütles, et Laidoneri nutikal ja targal juhtimisel suudeti küll sõda võita, aga et elu kaotas üle 6000 eestlase, tekitas see ühiskonnale sügava haava. Homne päev ongi tema sõnul selleks, et neid inimesi mälestada.

Kogu Eestis ja ka võõrsil kutsutakse üles süütama küünlaid kell 12 vabadussõja ausammaste jalamil. Langenuid, kelle viimne puhkepaik on teadmata, mälestatakse südapäeval kirikukellade helistamisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles