Forellide elu on avalik

Kaie Mölter
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaheaastane jőeforell
Kaheaastane jőeforell Foto: Ove Maidla

Põlulas on üles seatud riigimetsa majandamise keskuse (RMK) loodusblogi veebikaamera, mille kaudu saab väikese oja lühikesel lõigul vaadata looduslike jõeforellide tegemisi.

Tiikide vahel voolav ojake on ühtlasi ainus neile kaladele sobilik kudemispaik. Tänavu sügisel on jõeforellide kudemine jäänud pigem hiliseks. Kudemine algab sügisel, kui veetemperatuur alaneb 6-7 kraadini, ning kestab tavapäraselt oktoobri keskpaigast novembri lõpuni, allikalistes vetes isegi jaanuari lõpuni, teatab RMK pressiteates.  

RMK loodusblogis kirjutab zooloog ja loodusfotograaf Tiit Hunt, et veel pole kindlalt teada, kas sellel koelmul on jõeforellide kudemise tippaeg juba möödas, kestab või alles ees. "Igal juhul on siin saalimas päeval kui öösel kümneid pulmarüüs isendeid ja aeg-ajalt püütakse sabaga kruusa lendu ajades valmistada pesalohku." 

Varematel aastatel on peale forellide, luukaritsate, konnade ja puruvanade käinud kaamera ees saaki jahtiv saarmas ja üllatusena forellimarja õgivad sinikael-pardid. Kui ilm läheb talviseks, võib kuulda ka jäälindu, kes tuleb oja kaldal kasvava lepa oksale luukaritsatele jahti pidama. 

Põlula forellikaamerat saab jälgida RMK loodusblogi veebikaamera kaudu http://www.rmk.ee/loodusblogi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles