Ämmaemandate ravimiretseptide väljastamise õigused laienevad

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimid
Ravimid Foto: Elmo Riig / Sakala

Tervise- ja tööminister Riina Sikkut allkirjastas ravimite väljakirjutamist reguleeriva määruse muudatused, millega laiendatakse ämmaemandate õigusi ravimiretseptide väljastamiseks. Sotsiaalministeeriumi pressiteate kohaselt on muudatuste eesmärk toetada ämmaemandate iseseisvat tööd esmatasandil, et vähendada günekoloogilise ravi järjekordi.

«Uutes loodavates tervisekeskustes hakkavad perearstide meeskonnas tööle ka ämmaemandad, kes saavad lahendada suure osa günekoloogilistest probleemidest juba esmatasandil,» ütles  Riina Sikkut. «Selleks et toetada ämmaemandate iseseisvat tööd, laiendame tulevast aastast nende õigusi retseptide väljakirjutamiseks.»

Ämmaemand on iseseisev spetsialist, kes juhendab, jälgib ja nõustab naist raseduse ja sünnituse ajal, sünnituse järel ning günekoloogiliste probleemide korral. Ämmaemandate retseptiravimite väljakirjutamise õigus hõlmab piiratud ulatuses kokkulepitud hulka ravimeid. Määruse muudatusega antakse ämmaemandatele õigus kirjutada välja ravimeid näiteks seeninfektsiooni põhjustatud nakkuste raviks ja infektsioonide ärahoidmiseks ning vastsündinu K-vitamiinipuuduse raviks.

Aastaks 2023 rajatakse üle Eesti vähemalt 55 uut tänapäevast esmatasandi tervisekeskust, kus hakkavad perearstide ja -õdede kõrval tööle füsioterapeut, koduõde ja ämmaemand ning sõltuvalt kohapealsetest vajadustest ka teised spetsialistid. Ettepaneku ämmaemandate ravimite väljakirjutamise õiguste laiendamiseks esitas Eesti ämmaemandate ühing ning seda toetasid Eesti naistearstide selts, Tallinna tervishoiu kõrgkool ja Tartu tervishoiu kõrgkool.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles