Meie lapsed vajavad und ja liikumist

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Piisav ööuni aitab lapsel püsida tervislikus kaalus, selgus Euroopa Liidu rahastatud uuringust, mille eesmärk oli hinnata mudilastel ja väikelastel toitumisharjumustest ning elustiilist tingitud tervisemõjusid. Ühtlasi leiti, et mida rohkem veedab laps aega teleri või arvuti ees, seda suurem on tema kehakaal.

Eri riikides varieerub laste ööpäevane unetundide arv märgatavalt: kui Eestis on see üheksa-kümme tundi, siis Belgias ulatub 11ni. Lõuna- ja Ida-Euroopas magavad lapsed üldiselt vähem kui põhjapoolsetes riikides.

Neil, kes magavad öösiti alla üheksa tunni, on tüsenemise tõenäosus kaks korda suurem kui 11 tundi unehõlmas viibivatel lastel.

Rasvumist soodustavaid käitumisharjumusi uurides leidsid teadlased, et kõige tihedamalt oli kehakaaluga seotud telerivaatamine.

Kõigis projektis osalenud riikides vaatasid peaaegu pooled lapsed mõnikord süües telerit. Need, kes tegid seda sagedamini, tarbisid suurema rasva- ja eelkõige suhkrusisaldusega toite. Need, kes veetsid vaba aja liikudes ja istusid ekraani ees vähem, sõid tõenäoliselt tervislikumalt.

Uuringut koordineeriv professor Wolfgang Ahrens soovitas: «Teleri ees söömist tuleks piirata ning eelistada toitainerikkaid suupisteid, nagu puu- ja köögivilju. Janukustutuseks valitagu vesi ja muud kalorivabad joogid.

Tervislike toitude ja jookide tarbimist saab ergutada, muutes need lasteaias, koolis ja kodus kättesaadavaks. Vanemad ja kasvatajad peavad teadma, et nende käitumine annab lastele eeskuju.»

Eesti uuringuandmeid kokku võttes ütles tervise arengu instituudi teadusdirektor Toomas Veidebaum, et meie lapsed magavad kõige vähem: nende uneaeg jääb üheksa ja kümne tunni vahele. Probleem on seegi, et paljud emad töötavad ning väikelapsed viiakse varakult sõime ja lasteaeda.

Eesti laste kehakaalu näitajad on keskmised. «Põhimure on see, et kooli minnes kahaneb laste füüsiline aktiivsus järsult. Õhtul ei mängi nad õues, vaid istuvad toas arvuti ees,» rääkis Toomas Veide­baum. Tema sõnul ei näi ka tulevik toovat elustiili eriti rõõmustavaid muutusi.

Peajagu teistest paremad olid näitajad Rootsis, kus lapsed magavad korralikult ja on füüsiliselt aktiivsed.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles