Konsumi avamine tõi kohale rahvahulga

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uues ja avaras müügikohas, mis on varasemast kaks korda suurem ja märksa kaubarikkam, täitusid ostukorvid kibekiiresti.
Uues ja avaras müügikohas, mis on varasemast kaks korda suurem ja märksa kaubarikkam, täitusid ostukorvid kibekiiresti. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Eilne Konsumi kaupluse avamine oli võhmalastele tõeline suursündmus.

Külmast ja tuulest hoolimata oli uuenenud poe ees Tallinna tänav 26 juba pool tundi enne avamist ohtralt rahvast. Tehti pilti ja aeti külajutte.

Maila Veski oli kaasa võtnud nelgiõie. «See on uuele juhatajale,» ütles ta. «Siret Koitmäe on noor ja tubli naine, konkreetne ja asjalik. Usume, et tema paneb poes korra maksma.»

Poe ees fotosilma välgutanud naerusuine Anne Sarv kinnitas, et avamine on sündmus, mida tasub jäädvustada. Ta oli seda uudistama tulnud koos kaasa Eduardiga. Selgus, et tegemist on ooperilauljanna Anneli Peebo vanematega. «Minge Anneli ja Mart Sanderi jõulutuuri kontserti vaatama!» ärgitasid nad.

30 esimest said kinkekaardi

Kui Konsumi uksed avati, valgus elevil rahvahulk kaubariiulite vahele. Enne veel kostis rõõmus hõise: «Elagu Võhma!»

Mõni kiirem läks juba viiv hiljem kaubaga kassast läbi.

«Võtsin pojale nätsu,» ütles esimene ostja Toivo Püvi.

Viljandi tarbijate ühistu turundusjuht Kristo Mägi ulatas talle poe 10eurose kinkekaardi. «Aimasin, et midagi jagatakse, sellepärast esimeseks kiirustasingi,» lausus Toivo Püvi muheldes. Samasuguse kinkekaardi sai 30 esimest ostjat.

Sama meest võis hiljem taas riiulite vahel märgata. Seekord oli ta põhjalikuma osturetke ette võtnud ning korvi rändas kõik, mida kodusele söögilauale vaja. Anne ja Eduard Sarv ostsid mandariine ja banaane, et õhtuseks kadrisantide tulekuks valmis olla.

«See kaubavalik võtab silme eest kirjuks,» leidis 79aastane Ülo Kandla.

«Siin on ilus, meeldiv ja kena,» lisas Jüri Sink.

70aastane mees, kes rikkaliku alkoholileti poole pilke heitis, lausus, et valik on suur, oleks ainult rahanatukest.

Senise poe suhtes oli nurinat

«Kaubavalik on väga hea,» tõdes ka Eve Ibrus. Kuigi Võhmas on veel kolm väikest toidupoodi, on tema sõnutsi nende valik nadi.

«Enne avamist oli A&O mitu päeva kinni, siis pidime nälga jääma. Otsisin kohupiima ja kalamaitseainet, aga kusagilt ei leidnud,» selgitas ta. «Konsumis on kõik olemas.»

Maila Veski ja Ülo Kevvai tõdesid, et pood on suurepärane. Senise A&Oga nad rahul ei olnud, sest kaubavalik oli kesine ning enamiku müüjate käitumine jättis soovida.

Poe ees seisis pungil ostukottidega vanapaar.

«Meie Konsum on ikka ilusam kui Suure-Jaanis,» sõnas naine.

«Kaugelt ilusam,» lisas mees.

Viljandi tarbijate ühistu juhatuse esimees Priit Aule rääkis, et Ugala A&O kauplusele oli juurdeehitis varem planeeritud, aga masu tuli vahele. Konsumil on 900 ruutmeetrit pinda ja see pakub tööd 13 inimesele.

«Oleme oma kaubandusvõrku tasapisi korrastanud. Mullu sügisel avasime Konsumi Mustlas, Võhma oma on juba kuues,» lausus Aule.

Rahvas loodab, et väikesed poed jäävad alles

Kas suure kaupluse avamine võib pisipoodidele saatuslikuks saada?

Väikses Loo äris kaupa valiv Liivi teadis rääkida, et Suure-Jaanis on Konsum väiksemad poed välja suretanud ja saanud monopoliks, aga elanikele see ei meeldi. «Loodan väga, et Võhmas nii ei lähe. Praegu on meil valikuvõimalus. Väikesest poest saan osta just nii suure vorstijupi, nagu tahan, tarbijate ühistu poes seda luksust ei ole,» selgitas ta.

Münditares sisseoste tegev Salme lubas edaspidi käia nii Konsumis kui väiksemates poodides. «Meeldib, et siin on rohkem lahtist kaupa. Edaspidi vaatan kindlasti ka seda, kust odavamalt saan.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles