Tänavakunsti õppimine lõppes seinajoonistustega

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raua tänava tootmishoone seinale joonistati väga erinevaid pilte erinevas tehnikas. See on vabakäeline joonistus.
Raua tänava tootmishoone seinale joonistati väga erinevaid pilte erinevas tehnikas. See on vabakäeline joonistus. Foto: Elmo Riig

Viljandi kunstikooli kaheksa gümnaasiumiastme õpilast katsid kolmapäeval paari tunni jooksul äärelinnas asuva tööstushoone seinu tänavakunstiga, mida nad olid õppinud paar kuud.

Kunstikooli vanema astme õpilastele on tänavakunst üks osa õppeprogrammist ning paari kuu jooksul õpiti kleepimise ehk paste-up-tehnikat, vabakäejoonistust ning šabloonidega joonistamist ehk stencil-graffitit.

Veebidisainer Joonas Rumvolt, kes koos illustraator Kärt Einastoga oli noorte juhendaja rääkis, et seintele kantud töödest üks oli kleebis, kaks vabakäega joonistatud ning ülejäänud kasutasid stencil-tehnikat. "Meie kliimas peab kleebis tõenäoliselt kõige vähem vastu, aga üks tänavakunsti põhimõtteid ongi, et see on ajutine," selgitas Rumvolt.

Kleebise tegemiseks keetis kunstnik tärklisest liimi ning tegi kujundid tavalisest joonistuspaberist. Vaba käega joonistajad tegid valmis kavandi, mille järgi pilti seinale joonistada, ning ülejäänud pidid valmistama šabloonid.

"Stencil-tehnikaga saab tänavakunsti kõige kiiremini valmis, aga enne tuleb päris mitu päeva ettevalmistusi teha," lausus Rumvolt. Šabloon tuleb tema sõnul mõnikord kuni kuuest kihist kokku seada.

Koolijuht Kadri Kallast selgitas, et esialgu otsiti seinajoonistuseks kohta küll kesklinna piirkonnas, kuid majaomanikega kokkuleppele ei jõutud. Joonas Rumvolti sõnul tulid pildid lõpuks sedavõrd head, et need oleksid kindlasti kaunistanud ka kesklinna seinu.

"Eks tänavakunstnikul ole ikka eesmärk, et tema kunsti võimalikult palju märgataks, aga harjutamiseks oli see hea koht. Noored tundsid end kindlamalt," arvas juhendaja.

Viis aastat Tartu tänavakunstifestivaliga seotud olnud ja ka enne seda tänavakunsti teinud Rumvolti arvates on Viljandis seintele tehtud väga häid joonistusi, aga neid võiks tema meelest rohkem olla. "Pisut hõre on, aga siin on ägedaid asju ning ka paar välismaa tegijat on Viljandis tegutsenud," lisas ta. Suhtumine graffitisse on Rumvolti sõnul viimaste aastatega muutunud paremaks ning mitmed kinnisvaraomanikud on näinud, et hea kunst suurendab nende kinnisvara väärtust.

Raua tänav 5a seintele tegid tänavakunsti Viljandi kunstikooli gümnaasiumiastme õpilased Anna-Liisa Sääsk, Eli Paul, Greete Rätsep, Inessa Saarits, Kendra Kabanen, Liis Paul, Rebecca Villem ja Teele Siim.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles